Monday, March 30, 2009

The Prince and I.



I did this one test on Facebook the other day.
The test was about "which disney prince best suits you"
And guess who i got?? Prince Ali or better known as ALADDIN.
Huuu.. felt lucky!! Very Lucky. And.... what if i say it really does mean something.
What a coincidence.And What A test indeed!! Can only smile and appreciate my days.
May the sun shine all the way.

Here is the result.

This one knows what it is like to go from a pauper to a prince, so he won't mind how wealthy your family is so long as you love him! He is attracted to your sarcasm, love for children and adventurous spirit.

In my grasp.




Your Spiritual Number is One



You bring a strong, positive energy into other people's lives.

Your intentions are pure, and because of this, you are powerful when you act.



Right now, your life is both about new beginnings and closure.

It's not an understatement to say that your whole world is changing.




No matter what comes to pass, you are ready to tackle it.

You have the ambition and drive to have your life turn out the way you want it to.


Sunday, March 29, 2009

warna-warna pelangi.


Sungguh unik perkara orang mukmin.
Semua perkaranya adalah baik.

Jika mendapat kebaikan ia bersyukur,

maka itu menjadi sebuah kebaikan baginya.

Dan jika ditimpa musibah ia bersabar,
maka itu juga menjadi sebuah kebaikan baginya.

***
Harus didik diri banyak bersyukur,
Banyak bersabar.

Moga sama-sama dapat keBAIKan.




Friday, March 27, 2009

Langkah pulang

Bila sedar langkah mula memincang, berhenti dan berundurlah. Atur semula langkah-langkah, kembali pulang.

Bila sedar diri terbiar hanyut, berkayuhlah semula, cari arah, kembali pulang.

Bila sedar, jangan diam, jangan berhenti.Panduan ada,dorongan ada.Cari jalan...

Kembali pulang.

Barangkali diri kerdil ini sudah banyak lalai dan terleka.
Bukan melupakan matlamat asal, tapi terlari dari landasan.

Bila ada yang mengingatkan, baru tersedar.Mata yang terpejam, celik semula.

Alhamdulillah,
Allah masih peduli akan jiwa dhaif ini.
Masih memberi peluang.
Masih menyuntik kesedaran.

Dan tatkala ini, bagiku, kesedaran itulah yang menghidupkanku semula.

Aku mencari jalan pulang.

Ya ALLAH, aku memohon dengan sangat agar Engkau terus memelihara hati ini dan jiwa ini dari perkara-perkara yang dapat menjauhkan aku dari-Mu.

***

Syukran
Mama,Kak Aishah,Saiful Islam & Shareez kerana menjadi pendorong.



i turn to you, O Allah.

Wednesday, March 25, 2009

Bila yang Layu itu Mata.

Mana ada student yang tak pernah tidur dalam lecture.
Mana ada lecture yang tak pernah tiada orang tidur didalamnya.

Kesimpulannya,
Kita yang bernama student(s) ni pasti sekali sekala tu, akan TERtidur, TERlena juga dalam lecture. Asyik dibuai 'lecture' lah katakann. Merdu sangat alunan suara dukturah-dukturah tu. :P

Dan disini, ana nak kongsi sedikit sebanyak hasil kerja keras ana dan beberapa orang lagi sahabat sePERJUANGAN. Walaupun jasad kami dah pada peringkat separa sedar waktu ini,namun semangat dan seruan kami terhadap ilmu tu tetap ada.. GiGiH! :) Tetap nak salin nota dalam nyawa-nyawa ikan tu. Nah.. lihatlah.

* yang tertarik-tarik dakwat pen tu, faham-faham lah kenapa ye.*


ZzzZzz. . . Nisa Ali

Sunday, March 1, 2009

Tak seno'eh. 8 perkara!

Ini cerita tentang budak 5 orang yang tak senonoh perangai.
Semalam, habis exam histology semua mood 'kelakar'.
Mood tak stabil lah kononnye.Paper susah.Mmg kelakar!
Balik berpecah. Angah & pya balik dulu.
Ana,Fida,Bella Rossa d'amor & cik Baem ke HSBC bank yang berhampiran.
PERLU mengeluarkan duit-muit yang 'banyak' itu untuk membeli barang-barang yang nak dibawa pulang ke tanahair nanti.

Perkara pertama.
Sewaktu ana hendak mengeluarkan ATM card dr wallet, ana mendapati bahawa ATM card ana sudah tiada di tempat simpanan biasa.MANA? Hilaaang. Ni mesti kes tercicir ni.HAiiihhh.. Perempuann..perempuan.. *ana mengeluh*. Tenang lagi. Ada di rumah barangkali kerana baru kelmarin ana check, ATM card tu haadhir. Jadi. Niat untuk mengeluarkan duit terbantut secara tidak langsung.Head straight home for zuhur prayers and to look for my precious ATM card.

Perkara kedua.
Lepas zuhur dan lepas pencarian ATM card yang gagal.Kami secara berjemaah memulakan operasi seterusnya, keluar memburu makan tengahari. Perut masng-masing dah menjadi MP3 player mendindangkan lagu-lagu keroncong emas dan ade seorang tu modern sikit, perut dia main lagu techno (angah). Singgah di Baraka (sebuah restaurant di mansheyya). 3 jam disana!T.i.g.a. JAM! Itu merepek. Tunggu makanan sampai yang lama. Makannya tak sampai sejam. Sekali lagi....merepek dan buang masa denn jo!

Perkara ketiga.
Lepas makan, shopping. Baem beli macam2 untuk family dia. Terkejut juga bila dia yang lagi excited shopping dari kami. Ana dah definitely kalah dgn excitement itu. (ana bukan shopaholic).
Dari satu kedai ke kedai lagi satu. Tudung, pashmina,tudung, pashmina sampai cakap pun dah tersasul, jalan pun dah nak tersungkur. LaMa bershopping sakan. Habiskan shopping sebelum maghrib, then balik. Asar,punggah barang belian (biasalaaaah), try2 tudung pesume (biasalaaaa), kemudian siap2, maghrib..lepas maghrib berangkat ke Bangunan MARA. Ada majlis kejutan untuk Alia dan falah. (kene guna 'majlis kejutan' ye..tak boleh guna 'Surprise Party'..isu sensitive dan mmg kurang molek pun bunyinya.)

Perkara keempat.
Surprise-surprise-surprise... Alia terkejut..Dapat hadiah.. Alia dapat hadiah Violin yee untuk birthday dia.Alia Pandai main violin!!Sedap dia main *applause*. Yesterday she played GETARAN JIWA,lagu Pramlee tu. Mmg bergetarrrr jiwa. :)
Lepas surprises, kami tanpa lengah-lengah terus berangkat ke Bibliotheca Alexandria. Nanti akan ada a few friends datang jemputkami di Bibliotheca dan bawa kami ke CD bay. Abg Din nak bawa kami pergi makan sedap di sana. Sejuk suasana malam itu. Sungguh Sejuk Seriously! Angin bertiup kencang.Kencang Sekali!

Perkara kelima.
Kerana jasad tidak mampu menanggung beban suhu yang begitu sejuk malam itu tambahan lagi hujan yang gugur semakin rancak, kami pun merayu pada pak guard bibliotheca tu untuk membenarkan kami menumpang berteduh dan memanaskan badan didalam office dia. Dibenarkan. Alhamdlillah. Lepas setengah jam, mereka yang perlu datang menjemput kami pun hadir. Naik tramco...Zaaaasss ke CD bay. Waktu ni, jemari jam dah menuding pada angka 9.45pm.

Perkara keenam.
Setibanya kami di tepi jalan, di CD bay. Rasa bagai nak terbang ditiup angin kencang.Tepi pantai.Sejuknya berkaliganda. Jari jemariku biru. Lagi-lagi tangan ana ni hypersensitive to coldness(such term?). 10.30pm, Dah cukup chorum, kami pun berjalan melawan pukulan angin padu yang datang bertentangan...senget-senget badan jalan.Jalan menuju destinasi ,Mat'am Ya Halla.

Perkara ketujuh.
Makanan yang dihidangkan di Mat'am Ya Halla..fantastic!! MasyaALLAH, Lazeeez aaawwwi aawi!Sedapnya hingga menjilat jari. Moga kami tidak terkecuali dalam menjadi orang-orang yang tidak berhenti bersyukur atas RezqiNYA.
Duduk-duduk,bincang-bincang. Around 11.50 kami bayar bill dan keluar, pulang.
Dalam perjalanan nak ke tepi main road untuk tahan tramco. Kami terpaksa meredah angin ribut lagi. Semua jadi Superman. Seronok!!

Perkara kelapan.
Aroung 12.20, kami tiba di Mahattah Tram (Mahattoh Ramlh). Berjalanlah kami berlima menuju Bangunan MARA untuk menyambut satu lagi majlis kejutan..kali ni untuk Falah pula. Kesian Falah. Hehe. Sembang-sembang, bincang-bincang, baring-baring... sedar tak sedar, jam dah hanpir pukul 2am. KAMI PERLU BALIK RUMAH!
Lalu, kami pun bersiap-siap untuk pulang. Sebelum turun terus ke lobby, singgah dahulu di tingkat alia, aras 4. Masuk bilik dia dulu..kemudian, santai-santai lagi sikit.. Akhir sekali...sedar-sedar kami dah tertiidur disitu, and alia duk tidur atas lantai.

Anak Dara............Anak Dara.....
Ape tak seno'eh perangai?? Berjaaaaalan je kerja.Tak balik-balik rumah. Bahasa kasarnye, Dah macam org mabuk dah..merayau sampai ke pagi buta kemudian tersadai ntah mana-mana ntah. Haha~Tapi kami taklah tersadai mana-mana..hehe. Baik...Budak baik nii. :P

Begitulah ia..Maafkaaan~

(o_O) Anisah Ali
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...