Saturday, March 26, 2011

Recipe : Alfredo Sauce tingtangtingtang Alexander.


Bismillah.

Dear Readers, I sincerely apologize for being such a lazy bump and not updating nor checking my blog for the past, uh, i lost count of the months. =P

Anyways and Anyhow today i cooked a special meal for my husband and that is..... Spaghetti Alfredo!!
Okay, fine.. tak special mana pun..
but its my first time making it myself tanpa guna the ready cooked Prego Alfredo Sauce yang ana selalu beli dekat Giant. Dulu beli yang canned Prego Alfredo sauce tu, bawak balik, heat up, add in more mushrooms and tadaa.. siap. But not this time, lads! hehe. This time its REAL! ;)


Apparently the recipe is so extremely simple and easy provided you have all the ingredients ready in your kitchen. =)

Ana rasa nak cuba buat the original italian alfredo sauce, so i searched the net and found this quick and easy recipe for Alfredo sauce.

What you need are :

1) Half a cup of Butter
2) 2 (two) cups of Milk
3) Garlic Powder (ana guna 3 ulas bawang putih. ketuk dan hiris)
4) 8oz of Cream Cheese ( ana guna 1 gelas cream cheese [President tu] )
5) Salt and White Pepper or Black, (whatever colour pepper you have in your kitchen will do. ;P )
6) in the recipe it listed just all the above but you may add in mushrooms or chicken stripes as you like. ( ana masukkan mushrooms and lots of them. ana cinta mushrooms. :P )

Cara pembikinan :

1) Melt the butter in a non-stick pan on medium heat. Jangan kuat sangat api.

2) dah cair, campakkan bawang. Api jangan kuat sangat takut bawang putih hangus.

3) agak-agak dah naik aroma yang menyenangkan, masukkan cream cheese sedikit demi sedikit sambil kacau perlahan-lahan. Kacau sampai takde ketulan-ketulan cheese. Api masih medium heat.

4) dah sebati boleh lah masukkan 2 cawan susu tadi. sambil kacau perlahan-lahan.

5) kemudian boleh masukkan garam secukup rasa dan pepper sedikit.

6) kacau lagi sedikit, dan masukkan mushrooms/ayam/apa2 yang anda suka.

7) kacau sehingga anda dapat consistency yang anda impikan. Ada yang suka pekat, kacau sampai pekat. (mine took about 8-10 mins untuk pekat). bagi yang suka cair sedikit, boleh tambahkan susu lagi.

8) SIAP, HIDANG, AMIK GAMBAR, MAKAN!! =)

tips untuk masakan sedap dan enak hingga menjilat dahi : Sepanjang memasak, berselawat berdoa dan bersyukur. =)

Apa-apapun sahabat2 sidang pembaca sekalian, yang menjadikan makanan itu sedap, yang menjadikan makanan itu ada untuk kita semua dan yang menjadikan kita kenyang dengan hidangan kita adalah dan hanyalah ALLAH. Selayaknya kita menghargai rezeqi dan mensyukuri nikmat rezeqi kita, mudahan kita tergolong dalam kelompok yang mendapat Redha ALLAH serta yang sentiasa bersyukur padaNYA. InsyaALLAH.

Wallahu'alam.
Sayang sayang semua.


Anisah Ali memasak hari-hari untuk suami. happy.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...