Thursday, April 14, 2011

Demam bahang api.

~~~
Telah diriwatkan oleh Abu Hurairah (RA) : Aku sedang bersama-sama dengan Rasulullah (SAW) dan aku telah berkata " Demam (fever) itu adalah satu bala/musibah buat manusia, lantas Rasulullah membalas " Ianya bukanlah satu musibah, tetapi ia penghapus dosa-dosa sepertimana api menulenkan/membersihkan bendasing dalam besi. "

(Ibn majah)
~~~

Diatas adalah sekadar gambar hiasan. Tapi mmg suami ana tengah demam waktu tu.

Ana dilanda demam panas sejak 2 hari yang lalu.
Tinggi juga suhu badan. Lebih-lebih lagi masuk waktu malam. Rasa sejuk, tapi badan panas.
Suami ana terpaksa bangun tengah-tengah malam dan tuam badan ana dengan air sejuk.
Pagi semalam, bukan saja air sejuk, malah diletaknya ketulan-ketulan ice lagi. Semata-mata nak meredakan demam isterinya yang dicintai ini (hehe).

kita tahu
Demam ni sangat tak sedap rasanya (obviously!),
setengah kita mengeluh
setengah yang lain menangis
dan setengah besar yang lain bersabar

Tak boleh nafi, ada beberapa seketika, bila badan ni dah tak larat langsung nak menahan rasa demam, rasa tak selesa, ana pun mengeluh.
Tapi teringatkan sebuah kisah para sahabat dimana seorang sahabat itu merasa sedih kerana dah lama tak ditimpa sakit/demam. dan katanya (lebih kurang- orrect me if im wrong) " Allah dah melupakan aku ', dalam erti kata lain, sakit yang ALLAH berikan pada hamba-Nya merupakan satu kafarah penghapus dosa buat hambaNya. Justeru, sakit itu merupakan tanda sayang Allah pada hambaNya, dan kerana itulah sahabat tadi merasa sedih kerana dah lama tak sakit.

Buntu, ana dan suami buka kitab " prophetic way of treatment ".
Nak cari cara merujuk sunnah Nabi dalam menghilangkan demam ana ni.
dan ini adalah beberapa points yang kami dapat.
Harap dapat memberi manfaat pada semua.

Ibn Umar (RA) said :
Fever is from the raging heat of Fire, so cool it down with water
[Bukhari & Muslim]

Ibn Abbas (RA) said :
Fever is from the boiling heat of Hell, so put it out with the water of zamzam
[Bukhari]

According to Anas (RA), The Prophet (SAW) also said :
If one of you has a fever, then pour cold water over him on three successive nights ad dawn.
{tuam air sejuk pada si pesakit pada waktu sahur/ waktu subuh}
[Al-Juzi]

From Rafa' Ibn hadji comes this hadith :
If an attack of fever seizes any one of you, truly fever is part of the Fire, so put it out with cold water
[At-Tirmidzi]

dalam kitab ni, ada juga penulis mensyarahkan ;

I maintain that it is the general opinion of physicians that water is the best of drinks, for it drives out a hot fever.

When treating some conditions, it is necessary to make the water even cooler, in which ice is added to it.

Other hadiths regarding fever,

The Prophet SAW is reported to have said :
Having a fever for a day is like fasting for a year
[Ibn Majah]

Al-Hassan reports the Prophet SAW to have said :
Truly, all a worshipper's wrong actions will be effaced if he suffers from fever for a night.
[Nasa'i]

So, dear readers, having fever is beneficial, both for one's body and this is why the Prophet SAW has forbidden people to curse fever.

As a conclusion, the best treatment for fever is

1) Tuam air sejuk, bagi reduce temperature.

2) Minum air zamzam (air zamzam mengandungi lebih banyak mineral yang bermanfaat berbanding air lain tambahan lagi, ia dapat barakah tanah haram)

3) Lagi panas badan, lagi sejuk air untuk dituam.

4) ressst banyak2. :)

Wallahu taala 'ala wa'alam.


Anisah Ali berkongsi lagi.

7 comments:

h n f h f z said...

beli kat mane ek buku tu..ade jual kat alex tak..nk pinjam boleh>

Anisah Ali said...

buku ni simpanan keluarga, mak ana punya. Ana bawak sini. boleh je kalau nak pinjam. :D nnt ana pass.InsyaALLLAH.

herbal-farma said...

OBAT DAN ALAT PEMBESAR PENIS

NEOSIZE XL
VigRX plus
VIMAX CANADA
SEMENAX
VAKUM PENIS
PRO EXTENDER
CELANA VAKOOU
CELANA HERNIA
LINTAH OIL PAPUA
OIL LINTA SUPER
OIL BLACK MAMBA
VIMAX OIL
OIL COBRA
ARABIAN OIL
CROCODILE OIL


AKSESORIS SEX

KONDOM DURI
KONDOM WOLF ELEKTRIK
KONDOM SILIKON ELEKTRIK
KONDOM BELALAI GAJAH
RING ELEKTRIK
KONDOM SILIKON SAMBUNG
KONDOM BEROTOT
KONDOM MUTIARA DURI
MAGIC RING
RING PENIS MUTIARA
KONDOM UNIK
KONDOM 850
RING PENIS NANAS
RING MATAHARI BINTANG

herbal-farma said...


ALAT BANTU SEX PRIA DAN WANITA

VIBRATOR PENIS KELABANG
VIBRATOR PENIS SHAKY MINI
PENIS GETAR GOYANG
ALAT BANTU SEX UNIK
VIBRATOR PENIS AFRIKA
PENIS TEMPEL ELEKTRIK
VIBRATOR PENIS NAGA
PENIS KEPALA DUA MANUAL
VIBRATOR PENIS MAJU MUNDUR
PENIS TEMPEL POMPA ELEKTRIK
PENIS IKAT PINGGANG ELEKTRIK
VIBRATOR PENIS GOYANG
BONEKA FUL BODY
VAGINA SENTER
VAGINA PINGGUL
VAGINA SILIKON ELEKTRIK
VAGINA BULU ELETRIK
VAGINA SILIKON MANUAL
VAGINA MUNGIL GETAR
VAGINA SILIKON ELEKTRIK NUNGGING
LIPSTIK PENGGELI VAGINA
FAIRY POKET PENGGELI VAGINA
KAPSUL PENGGELI VAGINA
PENGGELI PAYUDARA ELETRIK
TANGAN ELEKTRIK PENGGELI VAGINA

herbal-farma said...



OBAT KUAT SEX PRIA

VIAGRA USA
LANG SEN HAO
ZENGZU ZENGDA
MAX MAN
MAXIMUM POWERFUL
BLACK ANT KING
CIALIS
BLACKANT
BLACK ANT STRONG
VIAGRA AUSTRALIA
WEI GE 99
TIAN V6
LEVITRA
VIAGRA RED
SONY
PROCOMIL SPRAY
STUD 007 SPRAY
STUD 007 CREAM
CREAM AZALA
DARLING CREAM

herbal-farma said...


PERAWATAN WAJAH DAN BADAN

PINK & SOFT
PELANGSING FRUIT PLANT
PELANGSING FATLOSS
CREAM PELANGSING
PELANGSING MEIZITANG
PELANGSING Dr ERIK
BODY SLIM
ABC BERRY
GRENN SLIMMING
LIDA DAIDAIHUA
TOMATO
GINSENG KIANPI PIL
TATTONOX
GROUW UP USA
TENSUNG
YOFUME
SEVEN DAY
EMILAY WHITENING
MEILIBAHENLING
KEIZO WHITENING
HAIRTONICUM TONIC
OBAT SELULIT
OBAT MATA
DEPILATORY
BUTTOOKS
WHITENING C
PEMUTIH GIGI
PHIAOHONG SHUANG

herbal-farma said...


RAHASIA WANITA

VAKUM PAYUDARA
BREAST ELERGEMENT
BREAST UP
BREAST EMILAY
BREAST CREAM
CHIEN CHIN
SELAPUT DARA BUATAN
TONGKAT AJIMAT MADURA
CRYSTAL X


OBAT PERANGSANG

BLUE WIZARD
PERMEN KARET
POTENZOL CAIR GERMANY
SEX DROP
VIAGRA CAIR
PERANGSANG SERBUK
PERANGSANG JELY

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...