Sunday, January 4, 2009

Tiada siapa terkecuali dari mempertahankan Gaza.

Sabtu ,03/01/2009 -Ulama' terkenal Islam , Sheikh Yousef Al-Qaradawi telah menegaskan Jumaat lalu bahawa ummah Muslim dari Maghribi ke Indonesia berkewajipan mempertahankan Semenanjung Gaza, dan melindungi tanah Islam daripada pihak musuh.

"Menyokong penduduk Palestin di Gaza adalah satu kewajipan agama pada setiap individu Islam dan tiada siapa dikecualikan daripada tugas tersebut " ujar Qaradawi dalam satu ceramah beliau sebelum perhimpunan besar-besaran di Qatar, Doha.

Beliau turut menegaskan umat Islam perlu bersedia berkorban harta benda dan apa sahaja yang bernilai demi membantu saudara mara kita di Gaza.

Note: sumber : http://www.palestine-info.co.uk/en/
penterjemah : gunx

**********

Visiting and contributing to the Aqsa Mosque.

Maimunah bint Sa'd reported as saying that the Prophet Muhammad (peace be upon him) being asked about a person who is unable to travel to the Aqsa Mosque. The Prophet (peace be upon him) replied, "He should make a gift of oil to be burnt therein, for he who gives a gift to the Aqsa Mosque will be like the one who has prayed Salah therein." [Ahmad and Ibn Majah]

Dalam situasi kita sekarang, 'the gift of oil' boleh jadi dalam bentuk sumbangan harta atau seumpamanya, apa-apa yang dapat memberi kemudahan kepada penduduk daerah Al-Aqsa (palestin).InsyaALLAH.

Abu Umamah al Bahili reported that the Prophet of Allah (peace be upon him) as saying: "A group of my ummah will remain firm upon the truth, dominating their enemies. They will not be harmed by their opponents until Allah’s decree arrives upon them." They asked: "Oh Prophet of Allah! Where will they be?" He replied: "In Bait al-Maqdis and its surrounding areas." [Ahmad]

Malay version :
Dari Abu Umamah al bahili,Rasulallah (SAW) pernah bersabda : "
Akan sentiasa ada segolongan dari ummatku yang menegakkan kebenaran dan berjuang menentang musuh mereka, barangsiapa yang cuba menghampakan mereka tidak sekali-kali akan dapat melukakan mereka mahupun oleh kesusahan yang menimpa mereka sehingga datang keputusan ALLAH.Dan mereka akan tetap sedemikian" Maka para sahabat bertanya, "Wahai Rasulallah, dimanakah mereka ini? " Sabda Baginda, "Mereka berada di BaitulMaqdis dan sekitar BaitulMaqdis.". [Ahmad]No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...