Monday, August 3, 2009

orang-orang dah lain

Hari pertama di kampung halaman, Malaysia.
Aku dan adik ke PCfair.Hari terakhir PCfair. Hamdlillah ana sempat.
Ada beberapa barang yang perlu kami beli sementara ada offer-offer dan lelong.
Seperti biasa lah, bila PCfair di KLCC.
KLCC akan sesak dengan manusia yang pelbagai jenis dan ragam. Pelbagai warna dan rupa. Pelbagai Bau juga. :P hehe.

Memandangkan kes kematian akibat H1N1 telah mencatat angka yang membimbangkan, ramai yang berjalan dengan mask. Dah rupa mask-Rider and Ninja Turtle dah orang-orang tu.Hehe.Langkah bijak sebenarnya. Tanda mereka ambil berat tentang nikmat kesihatan yang Allah kurnia pada mereka. But this is not my point today.

Ana nak meluahkan sedikit rasa terkilan dan hampa, biarpun ana tak terkejut kerana bi'ah di Malaysia sekrang memang menjangkakan anasir-anasir sebegitu, namun ana semakin hari, semakin kesal dengan apa yang ana lihat dah berubah di Malaysia ini.

Paling jelas adalah aspek Hijab/Tudung para akhawat atau lebih dekatnya ana guna gelaran "adik2" dan "Kakak2" di sini. Semakin Singkat tudungnya. Alhamdulillah masih melekat bertudung. Cuma makin singkat dan makin jarang. Appaaa punyaa tuurrr.
Rasanya sebelum ni, boleh lihat ramai lagi lah kita-kita yang etika hijabnya masih tepat dan kena.Biarpun tak labuh mana sekalipun,tapi masih menutupi dada. Dan seingat ana lah, sebelum ni, ramai aje kita-kita yang bertudung labuh(baik tudung mini atau tudung 3-segi labuh).

Sekarang? Makin pupus 'kita-kita' ni. Terbunuh dek budaya baru. Mati dek zaman.

Kedua.
Ramai dah yang tak reti nak menjawab salam.
Apo Cittoo ni woiT!

Meh nak ajar jawab.. ikut ye...kita sebut sama-sama.

Wa - `Alaaaiiikummm - Musss - Salaaaaam - Waa - Rahmatullaaah.

Boleh? Ke nak cuba lagi sekali??

Hayhh..

Ade ke, ana hulur ucapan salam kat counter, nak tanya soalan tentang tiket parking..

" Assalamualaikum kak..."

Akak tu kerut dahi, " Ye? "

Aik? Dah singkat dah jawapan salam sekrang eh? Dulu dah singkat "KomLam" skrang jadi lagi singkat, "YE" je??

Takpelah, mungkin dia jawab dalam hati (bak kata Biah).

Kemudian tadi,ana nak bayar barang..

"Ha, Assalamualaikum kak.."

Akak tu respond...DENGAN SENYUMAN JE! tak dengar pulak dia jawab salam tu ha.
Tak Apelah.. sekurang-kurangnya dia bersedekah kat ana yang bagi salam ni ha.. dia Senyummmm. dan MUNGKIN, dia menjawab dalam hati... (bak kata biah lagi)

Kemudian, ana jalan lalu depan 2 budak sekolah menengah perempuan, Drang pandang-pandang ana, jadi, ana pun angkat kening dan "Assalamualaikum..." sambil senyum.

respond derang : Pandang each other.. senyum balik kat ana. Then tunduk2. Samalah kesnya dengan akak cashier tadi tu. Rajin bersedekah senyuman. elok je. Cuma lebih MUSLIM kalau dijawab salam tu, lagi-lagi dengan jawapan salam yang lebih baik dari salam yang diberi.

Cukup dua point ini ana luahkan.
Budaya Islam dah semakin dilupakan, semakin ditinggalkan.
Kita kene mula hidupkan semula.
Kalau tak bagitau pun, kita semua tahu yang Itu tanggungjawab kita, generasi kita!
Ye? InsyaALLAH.
Jadilah kita muslim-muslim yang berfungsi. Moga ALLAH bekal semangat dan sokongan.

Allah Ma'ana.

15 comments:

Muhammad Anas bin Kamarudin said...

i know! it's frustrating...
i went through the same thing few years back...
kat skolah dulu, diterapkan memberi salam... so terbawa2 gak sbnrnya bila keluar... the same thing...
i mean, it's not so hard to 'jawab' salam... hmm... xpelah, mungkin diorang jawab dalam hati...

mas said...

betol2... surrounding di sini agak tidak memberangsangkn..sye pon kene camtu gak wo akak....hee..saba je la..k.nisa...!!miss u lahh..alhmdulillah selamat smpai da =)

fida yO said...

assalamualaikum warahmatullah hiwabarakatuh
heeeeeeeeeeeeeeeeeee~!

afeez.gonzalez said...

mngkin ada penjelasan disebalik situasi ini..
sy juga memberi salam ketika di PC fair tersebut..nmpk tidak kedengaran jawapannya..
lalu datangla satu pendapat..
1) mereka menjawab salam..cuma tidak kedengaran kerna mereka memakai mask..
2) mereka mmg tidak menjawab salam, kerna sy mngkin tersalah bg salam kepada bangsa cina yg memakai mask..

jeng3..

Zakiah Zazli said...

maybe........ diorg terkejut sbb da lama xdiperaktikkn..ade dak ni penah ckp kat ana,xcool lah jwb wkumslm atas ckp assalamualaikum..diorg bajet modern.modern ke tuh?wallahualam

Zakiah Zazli said...

maybe........ diorg terkejut sbb da lama xdiperaktikkn..ade dak ni penah ckp kat ana,xcool lah jwb wkumslm atas ckp assalamualaikum..diorg bajet modern.modern ke tuh?wallahualam

SAYYAFF said...

Salamalaik.
Utk melihat masalah dengan lebih kritikal, masalah tidak menjawab salam bukan kerana nak jawab dalam hati, setepatnya kerana tidak mengetahui hukum menjawab salam, saranan dalam menyebarkan salam, sunnah dan kepentingan menyebarkan salam dan beberopa lagi soalan basic dalam perihal ucapan salam.

Kesimpulan ni adalah berdasarkan karakter masyarakat kita yang semakin terhakis sensitivitinya terhadap budaya2 moral yang diterapkan Islam lantaran culture transmission problems yang dihadapi oleh umat Islam, yang sekaligus menyebabkan umat Islam berhadapan dengan silent, hidden inferiority complex for being a Muslim and for promoting its culture.

The culture is switching.
Mereka senyum kerana hairan. Mereka senyum mungkin kerana terkesima. Mungkin juga kerana malu dengan tindakan nt. Wallahua'lam.

Then, ana suggest, kalau jadi lagi, nt just be straigh forward, ucap salam sampai dorang jawab.. Then, kalau dorang tak jawab, kita bantu mereka belajar jawab dengan mengajar jawapannya... "Jawabnya waalaikumussalam kak.." then, senyum balik..

nasiha said...

"
The culture is switching.
Mereka senyum kerana hairan. Mereka senyum mungkin kerana terkesima. Mungkin juga kerana malu dengan tindakan nt. Wallahua'lam. "

yeah cea pun was thinking the same thing. maybe hairan or terkesima.

salam ;)

FaezSalleh said...

salam..

sebenarnya itu jugalah kesedihan yang tidak lagi blh ana sembunyi setiap kali keluar dari bumbung rumah ana. kalau hari ini, realiti itu semakin menjadi-jadi, bagaimana pula generasi akan datang?
tiada siapa lg yang akan memimpin perubahan melainkan mereka yang betul2 cintakan kebenaran syariah islam. benarlah kata al-hasan
"binalah islam dlm dirimu jika kamu ingin melihat islam tbina disekeliling kamu"
jadi, sama-samalah kita mencana arus perubahan ini drpd terus di dialurkan mengikut aturan yahudi. syukran for the post!
berjaya mencetus minda pembaca utk terus berfikir

Munirah Azman said...

Surprisingly I had the same experience too. Being in Egypt for so long, it becomes natural to give salam.
But I was abit taken back/surprise at how the malaysians tak sambut salam through personal experience since ive been back.
It Gets confusing and slightly awkward too sometimes, since you're so used to the egyptians semangat gile jawab salam.

Take care Kak Nisa! :)

herbal-farma said...


# RAHASIA WANITA #

VAKUM PAYUDARA
BREAST ELERGEMENT
BREAST UP
BREAST EMILAY
BREAST CREAM
CHIEN CHIN
SELAPUT DARA BUATAN
TONGKAT AJIMAT MADURA
CRYSTAL X

# OBAT PERANGSANG #

BLUE WIZARD
PERMEN KARET
POTENZOL CAIR GERMANY
SEX DROP
VIAGRA CAIR
PERANGSANG SERBUK
PERANGSANG JELY

herbal-farma said...


# PERAWATAN WAJAH DAN BADAN #

PINK & SOFT
PELANGSING FRUIT PLANT
PELANGSING FATLOSS
CREAM PELANGSING
PELANGSING MEIZITANG
PELANGSING Dr ERIK
BODY SLIM
ABC BERRY
GRENN SLIMMING
LIDA DAIDAIHUA
TOMATO
GINSENG KIANPI PIL
TATTONOX
GROUW UP USA
TENSUNG
YOFUME
SEVEN DAY
EMILAY WHITENING
MEILIBAHENLING
KEIZO WHITENING
HAIRTONICUM TONIC
OBAT SELULIT
OBAT MATA
DEPILATORY
BUTTOOKS
WHITENING C
PEMUTIH GIGI
PHIAOHONG SHUANG

herbal-farma said...


# OBAT KUAT SEX PRIA #

VIAGRA USA
LANG SEN HAO
ZENGZU ZENGDA
MAX MAN
MAXIMUM POWERFUL
BLACK ANT KING
CIALIS
BLACKANT
BLACK ANT STRONG
VIAGRA AUSTRALIA
WEI GE 99
TIAN V6
LEVITRA
VIAGRA RED
SONY
PROCOMIL SPRAY
STUD 007 SPRAY
STUD 007 CREAM
CREAM AZALA
DARLING CREAM

herbal-farma said...


# ALAT BANTU SEX PRIA DAN WANITA #

VIBRATOR PENIS KELABANG
VIBRATOR PENIS SHAKY MINI
PENIS GETAR GOYANG
ALAT BANTU SEX UNIK
VIBRATOR PENIS AFRIKA
PENIS TEMPEL ELEKTRIK
VIBRATOR PENIS NAGA
PENIS KEPALA DUA MANUAL
VIBRATOR PENIS MAJU MUNDUR
PENIS TEMPEL POMPA ELEKTRIK
PENIS IKAT PINGGANG ELEKTRIK
VIBRATOR PENIS GOYANG
BONEKA FUL BODY
VAGINA SENTER
VAGINA PINGGUL
VAGINA SILIKON ELEKTRIK
VAGINA BULU ELETRIK
VAGINA SILIKON MANUAL
VAGINA MUNGIL GETAR
VAGINA SILIKON ELEKTRIK NUNGGING
LIPSTIK PENGGELI VAGINA
FAIRY POKET PENGGELI VAGINA
KAPSUL PENGGELI VAGINA
PENGGELI PAYUDARA ELETRIK
TANGAN ELEKTRIK PENGGELI VAGINA

herbal-farma said...

# OBAT DAN ALAT PEMBESAR PENIS #

NEOSIZE XL
VigRX plus
VIMAX CANADA
SEMENAX
VAKUM PENIS
PRO EXTENDER
CELANA VAKOOU
CELANA HERNIA
LINTAH OIL PAPUA
OIL LINTA SUPER
OIL BLACK MAMBA
VIMAX OIL
OIL COBRA
ARABIAN OIL
CROCODILE OIL

# AKSESORIS SEX #

KONDOM DURI
KONDOM WOLF ELEKTRIK
KONDOM SILIKON ELEKTRIK
KONDOM BELALAI GAJAH
RING ELEKTRIK
KONDOM SILIKON SAMBUNG
KONDOM BEROTOT
KONDOM MUTIARA DURI
MAGIC RING
RING PENIS MUTIARA
KONDOM UNIK
KONDOM 850
RING PENIS NANAS
RING MATAHARI BINTANG

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...