Sunday, July 10, 2011

baby in mummy's tummy at 11 weeks

Bismillah.



Harini hyper sikit dari hari-hari biasa regardless of drama muntah2 pagi tadi.
Hati asyik rindukan baby dalam perut ni je,
nak tahu apa agaknye yang dia tengah buat dalam ni.
Cukup makan tak.. adakah mama dia bagi dia nutrients yang cukup, dia membesar dengan baik tak...

Jadi, tadi ana pun check pregnancy calender, lagi 2 hari cukup 12 minggu usia baby dalam kandungan.

Nak tahu macamana progress and development baby dalam perut ni pada minggu ni?


minggu ni, baby dah dekat nak sama besar mcm sebiji imau nipis. :)




It is said that at this week,

Nearly all structures and organs are formed and beginning to function.
Fingers and toes have separated - Take a glimpse at how incredibly precious your child's tiny feet are at this point.

Hair and nails begin to grow

The genitals begin to take on the proper gender characteristics - It will be just a few more weeks before your ultrasound can show if you are having a boy or a girl!

Amniotic fluid begins to accumulate as the kidneys begin to function - This fluid, consisting primarily of water, helps provide a cushion for your baby while she's nestled within your womb.

The muscles in the intestinal walls begin to practice contractions that digest food.

Your baby, just over 1 1/2 inches long and about the size of a fig, is now almost fully formed.

Her hands will soon open and close into fists, tiny tooth buds are beginning to appear under her gums, and some of her bones are beginning to harden.

She's already busy kicking and stretching, and her tiny movements are so effortless they look like water ballet. These movements will become more frequent as her body grows and becomes more developed and functional. You won't feel your baby's acrobatics for another month or two — nor will you notice the hiccupping that may be happening now that her diaphragm is forming.

Baby besar ni je baru, that is why bila semua mintak nak tengok baby bump, perut ana tak berapa besar lagi.. hehe. Ramai dah duk pegang2 perut ana sekarang. Ada tiny bump je, nampak dah, and suami ana pun dah happy sangat dah tu sebab anak sulung dia dah membesar. :)

Sekian sahaja post kali ni.
Mudahan baby membesar dengan sihat dan dalam bi'ah/ suasana yang soleh. :)

Anisah Ali sharing2 lagi.

Friday, July 8, 2011

dialah suami solehku


sempat dia bertanya padaku

"tahu tak siapa isteri solehah?

aku menggeleng.

sambil dia mengucup dahiku, dia menjawab
"sayanglah isteri solehah"

aku senyum,
dalam hati hanya Tuhan yang tahu betapa berbunganya hatiku.
tapi aku tak tunjuk.

kami bersalaman dan berpelukan kemudian aku melihatnya, kekasih hatiku, keluar dari pintu.
betapa sedih dan luruhnya hati ini melihat dia keluar,pulang ke mansurah.
sebelum air mata mengalir lagi hati dah teresak-esak menangis.

Aku sampai hari ini belum pandai untuk berjauhan dengan suami tercinta.
barangkali aku terlalu memanjakan diri. sentiasa mahu dia berada disisi.
kerana tak pernah aku sedih, tak pernah rasa susah bila dia berdamping denganku.
bagiku, dialah Anugerah teristimewa yang ALLAH telah hadiahkan buatku, padanya ALLAH datangkan bersama rasa-rasa tenang dan bahagia buatku.

Selang 5 minit, loceng rumah berbunyi.
Pintu kubuka dan Mona, anak penjaga rumah, menjenguk dan menghulurkan aku sekeping chocolate. katanya ianya dari Seif.
Kejutan demi kejutan yang datang dari suamiku.
Terharu dan bersyukur aku mendapat seorang suami yang benar-benar kisah dan peka tentang isterinya.

sepanjang kehamilanku, banyak makanan yang aku tak boleh terima kecuali chocolate. Bagilah apa-apa jenis chocolate, semuanya masuk saja dan takkan dimuntahkan balik. (manjanyaa selera aku ni..)

Menungku dipembaringan setiap malam mengimbas kembali setiap detik bersama suami.

November 2010, Oxford Street, London.
Kami kesuntukan masa waktu tu,
kedai-kedai tutup pukul 8pm
dan waktu tu jam ditangan sudah pukul 6.30pm.
Suamiku ada barang yang ingin dicari, begitu juga aku.
dan barang-barang kami berada di kedai yang berlainan.
jadi waktu tu kami decide untuk berpecah.
Adikku menemannya ke kedai yang dihajatkan dan aku pergi sendiri ke kedai yang aku hajatkan.

selepas sejam lebih kurang, masing-masing dah dapat apa yang dicari.
Aku menunggu ditempat duduk berhadapan dengan kedai yang aku masuk tadi.
tunggu-punya tunggu tak muncul2, sangkaanku mereka belum selesai membeli belah.
lalu aku pun menuju kesebuah kedai yang lain.
terus ternampak mereka berdua.
baru lepas membeli sesuatu dari kedai tersebut.

sampai dirumah,suamiku memberiku sebungkus hadiah, rupanya-rupanya Suamiku telah mengajak adikku masuk ke kedai kedua tu, semata-mata untuk membelikan aku hadiah tersebut.

Beberapa kali sepanjang 2010 dan 2011

Suamiku keluar untuk mengerjakan solat jumaat dibawah.
setelah selesai solat jumaat, aku menunggu, suamiku tak pulang-pulang lagi.
aku terus menunggu. dalam hati dah mula risau. takut ada apa-apa yang terjadi pada diri insan yang aku cintai itu.
Aku terus menunggu sambil tak henti doa dalam hati mudahan dia selamat dalam apa jua keadaan pun.

Pintu diketuk, loceng dibunyikan.
aku membuka pintu, dan wajah suamiku tersengeh diluar pintu.Aku membalas senyumannya.
apabila aku menghulurkan tangan untuk menyalamnya,
dia mengeluarkan tangan dari belakang dengan memegang sejambak bunga dan dihulurkan kepadaku.
hadiah untuk aku.

Suamiku tak pernah penat membuat aku gembira.
bila aku fikir semula, apa saja lah yang aku dah buat untuk dia?

Tiada ayat yang dapat aku gambarkan pada kalian betapa hati ini sentiasa rasa bersyukur dikurniakan suami sepertinya. Yang sentiasa menghargai diri ini. yang sentiasa menyayangi diri ini walau aku dalam kesilapan sekalipun.

Bila aku letih, dia memudahkan urusanku.
Bila aku sedih, dia yang menenangkan aku.
Bila aku membuat kerja-kerja rumah, pasti dia menolongku.
Bila aku gembira, dia menambah kegembiraanku dengan merasa gembira bersama.
Bila aku bersedih hati, dia mengingatkan aku pada kebesaran Ilahi.
Bila aku lupa atau leka, dia mengingatkan aku.
dan bila aku mencari, dia yang menjumpakan.

Aku tidak meminta hadiah-hadiah mahupun perkara-perkara lain darinya,
cukup aku ada dia disisi dan cukup aku tahu aku sentiasa dihatinya dan didalam doanya sudah membuatkan aku rasa sempurna.
cukup rasa seperti manusia paling bahagia.

dan bagiku, dialah Suami Soleh dalam hidupku.

Aku memohon, mudahan ALLAH memelihara hubungan kami.
Menjauhi hubunagn dan cinta kami dari karat-karat dan kotor-kotor duniawi.
Moga ALLAH memelihara dan menaungi hubungan kami dibawah Redha-Nya serta ditempatkan kami bersama orang-orang yang berkasih sayang kerana-NYA.

Berkasih Bercinta sampai ke Syurga, InsyaALLAH.

Kepercayaan : hasil sembang 3 macam orang.

Lazim kita diingatkan dengan terjemahan ayat ni,

Surah Ar-Ra'd :
[27]
Dan orang-orang yang kafir berkata: “Mengapa tidak diturunkan kepada (Muhammad) satu mukjizat dari Tuhannya? “Katakanlah (wahai Muhammad): “Sesungguhnya Allah menyesatkan sesiapa yang dikehendakiNya (menurut undang-undang peraturanNya), dan memberi petunjuk ke jalan agamanya, sesiapa yang rujuk/mencari kepadaNya, -

[28]
“(Iaitu) orang-orang yang beriman dan tenang tenteram hati mereka dengan zikrullah”. Ketahuilah dengan “zikrullah” itu, hati-hati menjadi tenang.


Kerapkali bila kita mengadu pada ibu atau ibu mertua kita, yang selalu akan dipesan adalah

"Banyak-banyak mengaji, dekatkan diri dengan ALLAH"
"InsyaALLAH hati hilang ragu-ragu dan akan rasa lebih tenang."

ALLAH dan Al-Quran

kerana memang benar, satu-satunya pendamping yang paling boleh dipercayai adalah Al-Quran.
dan Satu-Satunya pemberi rasa tenang dalam hati adalah ALLAH SWT.

Pesanan bermakna dari mama re post ini :

"nisa, my love,when your heart is in doubt....read the quran. your one and only trustworthy companion. nothing will compare to it.

if u have to trust, do put your trust in allah first cos allah is perfect. i'm not saying u can't trust in fellow human. but human are not perfect. so when u put your trust in another human be prepared to forgive his / her imperfection..... that's what i remind myself everyday. your no. 1 survival kit!! "

****

Baru tersedar yang selama ni ana dah tersalah tafsir dan tersalah faham erti PERCAYA.Percaya pada pasangan.

Sempat 3 sahabat rapat atau lebih manja dikatakan adik beradik alex datang menziarahiku di rumah selepas suami terpaksa 'outstation' ke mansurah utk menjalani peperiksaan penggal akhirnya.

Sejak ana berkahwin ni, sejak pindah rumah asing dari mereka, jarang juga kami dapat duduk bersembang santai mcm dulu-dulu waktu bujang. hehe. Waktu ana seorang dirumah sajalah peluang untuk nak catch-up segala ceritera masing-masing.

Seperti biasa, ana minta masing-masing untuk update cerita masing-masing, dan sehinggalah kami sampai ke satu topic tu... KEPERCAYAAN : TRUST .

Selepas bersembang dengan mereka barulah ana tersedar yang selama ni ana dah tersalah anggap dan tersalah tafsir erti KEPERCAYAAN.
Salah konsep.

Mulanya masing-masing bercerita.Selepas mendengar cerita masing-masing tu, ana memuji sifat PERCAYA yang ada pada salah sorang dari mereka.Ana sungguh-sungguh kagum.
Macamana dia boleh percaya sampai macamtu skali? (ada lah dia percaya kawan dia sorang tu..takmo cerita sini. ;) )

lalu, terkeluarlah dari bibir ana ni, konsep PERCAYA yang ana selama ni pegang. Terus disangkal ketiga-tiga mereka.

"Ana percaya je pada pasangan ana. Takda was-was sikitpun. Yang ana tak percaya tu orang-orang luar tu!"

Tiga-tiga dengan serentak membalas

"Tu maksdunya tak percaya lah tuuuu."

Ana terdiam! dalam hati ana keras menepis tuduhan tu. Kerana ana rasa benar-benar sudah ana percaya dan yakin. Selalu yang membuatkan ana sedih adalah orang luar yang meragukan. Bukan pasangan ana. Pasangan ana jelas pendiriannya. Dan ana yakin dengan pendiriannya.

Sambung salah seorang dr mereka lagi,

" Tak percaya dengan orang luar tu, sama lah macam kita tak percaya dengan dia. Sebab kalau kita percaya dengan dia, kita tahu and yakin, apa2 pun orang luar buat, hati dia akan tetap dengan kita dan dia takkan goyah.Apa-apa orang luar nak buatpun, dia tetap akan balik pada kita."
"So, nak risau apa?"

Ana terdiam lagi.Kali ni lama.Salah konsep rupanya ana sebelum ni.
Padanlah selama ni, masih ada gelisah dalam tenang.

5 hari berjauhan dengan suami tercinta kali ni, ana cuba ubah konsep dan pemahaman ana tentang kepercayaan tu. Ana didik hati dan minda agar kali ini, benar-benar fokus untuk percayakan si dia yang kucinta. Percaya dan yakin pada dia dan abaikan yang tak berkenaan.

Dan

ALHAMDULILLAH... kali ni. ana betul-betul tenang. Gelisah kurang.
Ana dah jumpa kunci percaya ana tu.

terima kasih you three!!
You know who you are! and i love you! truly and deeply!

To my dearly beloved Husband, My night and day, My Life, My Everything...
Im appreciating this long distance as it allows me to love you more and miss you even more.
I just can't wait to see you again soon.
Berkasih Bercinta Sampai Syurga, InsyaALLAH!

Much extra love,
ANISAH ALI.

Saturday, July 2, 2011

Be more useful and less useless.

Bismillah.

In this entry, I really would love to share 2 important stories to Everyone.
One is a verbal story told by my husband and the other one is an advert shared by a fellow friend.

Let me start with the story of which my husband had told.
Allow me to share it in Malay. ;)

Okay.

****

Pernah berkawan rapat seorang melayu dan seorang cina di suatu kampung.
Main bersama. Belajar bersama. Kelas pun sama.
Bersama-sama kemana saja mereka berdua ni sampailah masing-masing tamat sesi persekolahan.
(mcm cerita seth tan dgn nora elyna kan? tapi ni bukan ye. Ni cerita betul!)
Selepas tamat persekolahan, si melayu dan si cina masing-masing mencari hala tuju masing-masing.
Sambung belajar.
Yang si cina terbang ke America. dan yang si melayu stay di Malaysia Bumi tercinta.
melanjutkan pelajaran masing-masing.
Sewaktu ni, usia dalam lingkungan 20tahun.

Bilamana masing-masing dah berjauhan.
Waktu zaman tu, internet tidaklah secanggih kini.
Mereka lost contact.

Selang 20 tahun kemudiannya.
Si melayu terserempak dengan adik kepada kawan baiknya si cina tadi.
Bertanyalah si adik cina ,

" Eh... Cina dah balik Malaysia tau! Boleh lah jumpa! "

yang si melayu ni pun dengan penuh girangnya, meminta alamat dan segala butiran penting untuk mereka bersua kembali.

Tibalah hari yang dinanti-nantikan.
Si melayu dan Si cina bertemu.
Bersalaman. berpeluk. Melepas rindu.

Duduk bersama. mula bersembang.
Bertanyalah si melayu pada si cina akan khabarnya.

"Hoo.. Apa khabar kau sekarang? " bersungguh-sungguh untuk tahu akan cerita sahabat baiknya itu.

dan jawablah si cina itu dengan tenang

"Mat, Aku dah peluk ISLAM sekarang. Alhamdulillah. "
"Setelah sekian lama aku mencari cahaya kebenaran tu, Akhirnya aku menemukannya sewaktu aku di US. Alhamdulillah, Mat. ALLAH menemukan juga aku pada cahaya Hidayah tu."
"Sebelum ni aku tak pernah tahu pun ttg islam. dan selepas aku tahu dan kenal islam. Aku terus jatuh cinta dan terus memeluk ISLAM."
"Alhamdulillah, selepas aku peluk Islam, Aku sampaikan juga pada ahli keluargaku dan semuanya pun dah menerima ISLAM sebagai Agama mereka."

terkesima dan sebak Si Melayu.
Terpegun!

"MasyaALLAH. ALHAMDULILLAH!!"

kemudian, sambil mengerutkan dahi, bertanya si cina pada kawan baiknya si melayu itu..

"Mat... kenapa kau tak pernah kenalkan aku pada agama Islam sepanjang 20 tahun kita rapat dulu, sebelum aku terbang ke US, sedangkan kau tahu yang aku tak tahu tentang agama Islam? "
"Kenapa kau biarkan aku hidup 20 tahun dalam kegelapan padahal kau dah jumpa sumber penerang hidup tu?"

Soalan itu meninggalkan si melayu bingung, termenung. Tiada jawapan.

****

begitulah kisahnya. meninggalkan KITA SEMUA dalam persoalan.
Siapakah kita dan adakah kita sudah berfungsi untuk agama dalam membantu yang masih tidak tahu?
Bila ada peluang, adakah kita mengambil peluang itu untuk berkongsi ISLAM dengan mereka, atau kita sekadar menjadi muslim pasif dan 'memberi peluang' pada orang lain untuk menjadi muslim yang berfungsi?

Jika tidak mampu berdakwah, berislah lah.
Jika tidak mampu menyampaikan kalam sendiri bg menegakkan kebenaran, berkongsilah kalam benar muslim lain agar sama2 mendapat manfaat.
dan yang paling kurang, doakanlah semua orang agar sentiasa selamat, dan tak lupa doakan diri sendiri agar lebih kuat.

Pesan RASUL SAW pada kita, "Sampaikanlah walau dengan sepotong ayat,"
maka kita sampaikanlah. :)

Wallahuta'ala 'ala wa 'alam.

Perkongsian kedua.
Selamat menghayati.
dan syukran buat sahabat yang mengongsikan video ini pada ana, beserta doanya "Moga anak Nisa pun bijak macamnii. " Ameen Ameen ya Rabb!


Wednesday, June 29, 2011

Duhai masa, Lapanglah.


Demi Masa
Sesungguhnya Manusia itu dalam kerugian
kecuali orang orang yang ;
Beriman
dan yang beramal soleh
dan mereka pula berpesan-pesan kepada kebenaran
serta berpesan-pesan dengan sabar.

[Surah Al-Asr : 1-3 Makkiyah]



Ibarat pepatah arab yang lazim kita dengar, "Waktu itu ibarat pedang, jika kita tidak memotongnya ia akan memotong kita. "

Masa bergerak bukan seperti manusia bergerak. Punya rentak, punya jisim.
Masa ada peraturannya dan ia bergerak mengikut peraturannya.
Patuh dek peraturan.
Sama seperti Makhluk ALLAH Bumi dan Matahari yang patuh dengan peraturan paksinya.
kerana mereka patuh, segalanya teratur.
Peraturan ALLAH. Jika patuh, tiada yang binasa.

Hanya kita yang punya peraturan tapi tidak patuh.
menjadikan kita makhluk yang sentiasa merugi.
Kerap kealpaan lantas terus ketinggalan.

Iyalah.
Manusia ni semua 'orang-orang busy'.
Yang menganggur pun katanya 'sibuk'. Sibuk menganggur.
Sentiasa ada perkara dan urusan yang mahu dibuat.
Betul lah. Itu lah manusia. Khalifah-Khalifah dimuka bumi.
Masing-masing punya hala tuju.
Ada matlamat.
Hanya ketiadaan masa.
Mana mahu mencari masa?

Siapa yang memegang masa?
Siapa yang mengatur peraturan masa?

Kadangkala, kita dah cuba disiplin, buat jadual pun tapi tetap masa tak cukup.
Itu barangkali masa kita terlalu banyak disibukkan dengan urusan kehidupan sehingga kita terlupa menyelitkan sedikit masa untuk ALLAH.

Ya, Barangkali.

InsyaALLAH, dalam kesibukkan kita bila kita mampu meluangkan sedikit masa untuk ALLAH.
Allah akan bantu melapangkan masa-masa kita.
Bukan dengan memberi lebih jam, dari 24 jam menjadi 26 jam.
Tapi dengan memudahkan urusan-urusan.
Dengan mendatangkan rasa senang dihati.
juga dengan meringankan beban hingga kita mampu menyelesaikan beberapa tanggungjawab dalam masa yang sedikit.
Segalanya terletak dalam kekuasaan ALLAH.

Sekadar peringatan buat diri sendiri.
Wallahu'alam.

ANISAH ALI.

Tuesday, June 28, 2011

Kisah Israa Mi3raj


[Bismillah]


Israa Mi3raj.
Detik sejarah agung yang melakarkan seribu satu makna buat setiap diri muslim yang mengimani kerasulan pesuruh ALLAH, Nabiullah Muhammad SAW.

Seerah dan sejarah disebalik tarikh ini lah yang kita semua tahu, menjadi titik tolak penyampaian wahyu kewajipan solat 5 waktu yang menjadi tiang agama.Penguat keimanan dan pembersih jiwa kita sebagai muslim. Solat.

Tapi bukan itu sahaja yang patut kita pelajari. Banyak lagi yang mampu kita terokai dan dalami dari sejarah israa mi3raj ini.
Seperti erti pengorbanan Nabi yang sewaktu itu baru sahaja kehilangan insan-insan yang paling disayanginya, bagaimanapun Baginda tetap teguh memikul tanggungjawabnya dan tidak hanya berdiam meratapi kematian dua insan paling dicintainya itu, Saidatina Khadijah dan pakciknya Abu Talib.
Erti Keimanan. Erti keAgungan ALLAH dan betapa tingginya maqam Nabi Muhammad SAW disisi ALLAh sehinggakan perutusan Baginda dinanti-nantikan oleh nabi-nabi sebelumnya.
Juga erti taat dan erti Pengabdian seorang hamba.




Kronologi Israa Mi3raj secara amnya adalah :
1) Sebelum Israa, Hati Rasulullah dibersihkan.
2) Israa : Perjalanan malam Rasulullah saw daripada Masjid al-Haram di Mekah ke Baitul Maqdis di Palestin.
3) Mi3raj : Perjalanan naiknya Rasulullah saw menunggangi Buraq dari Masjid al-Aqsa di Baitul Maqdis menembusi langit ke sempadan yang paling tinggi iaitu Sidratul Muntaha.

Berikut ana sertakan hadith2 sahih mengikut kronologi peristiwa.Semoga ia dapat menceritakan kisah israa mi3raj secara lebih jelas kepada kita semua. InsyaALLAH.

Pertama.

Maksud hadis :
Pada malam dijalankannya Rasulullah saw dari Masjidilharam datanglah kepadanya tiga orang pada saat sebelum turunnya wahyu,
sedangkan Rasul pada waktu itu sedang tidur di Masjidilharam.
Kemudian berkatalah orang yang pertama: “Siapakah dia ini ?
Kemudian orang kedua menjawab: “Dia adalah orang yang terbaik di antara mereka (kaumnya). Setelah itu berkatalah orang ketiga : “Ambillah orang yang terbaik itu. Pada malam itu Nabi tidak mengetahui siapa mereka itu, sehingga mereka datang kepada Nabi di malam yang lain dalam keadaan matanya tidur sedangkan hatinya tidak tidur.
Demikianlah para Nabi, meskipun mata mereka terpejam, namun hati mereka tidaklah tidur. Sesudah itu rombongan tadi tidaklah berbicara sedikitpun kepada Nabi
sehingga saatnya mereka membawa Nabi
dan meletakkannya di sekitar sumur Zam-zam. Kemudian Jibrilah di antara mereka yang menguasai diri Nabi, lalu Jibril membelah bagian tubuh, antara leher sampai ke hatinya, sehingga kosonglah dadanya. Sesudah itu Jibril mencuci hati Nabi dengan air Zamzam dengan menggunakan tangannya, sehingga bersihlah hati beliau.
Kemudian Jibril membawa talam yang terdapat di dalamnya bejana dari emas yang berisi iman dan hikmah. Kemudian dituangkanlah isi bejana itu memenuhi dada beliau dan urat-urat tenggorokannya”.
[HR Bukhari]

Kedua :

Maksud hadis :

Bahwa Nabi saw bersabda : “Datang kepadaku seseorang (Jibril). Kemudian ia mengeluarkan hatiku. Setelah itu dibawalah kepadaku piala yang terbuat dari emas yang penuh dengan iman, lalu ia mencuci hatiku. Setelah itu menuangkan isi piala itu kepadaku. Kemudian hatiku dikembalikannya seperti sediakala.”
(H.R. Bukhari dari Sa’sa’ah).

Ketiga:

Maksudnya :

“Bahwa Rasulullah saw bersabda : “Didatangkan kepadaku Buraq, yaitu binatang putih lebih besar dari keledai yang lebih kecil dari bagal. Ia melangkahkan kakinya sejauh pandangan mata. Kemudian saya mengendarainya, lalu ia membawaku sehingga sampai di Baitulmakdis. Kemudian saya mengikatnya pada tempat para nabi mengikatkan kendaraannya. Kemudian saya salat dua rakaat di dalamnya, lalu saya keluar. Kemudian Jibril membawa kepadaku sebuah piala yang berisi minuman keras (khamar) dan sebuah lagi berisi susu; lalu saya pilih yang berisi susu, lantas Jibril berkata : “Engkau telah memilih fitrah sebagai pilihan yang benar”. (H.R. Ahmad dari Anas bin Malik).




Hadis-hadis sahih mengenai peristiwa ini boleh didapati dalam Sahih Bukhari, Muslim dll. Syeikh Albani telah mengeluarkan dan menilai hadis-hadis isra' mikraj dalam kitabnya: Isra' dan Mikraj.

Antara hadis yang paling sahih dalam peristiwa ini:

Maksudnya: Dari Anas bin Malik r.a., katanya Rasulullah SAW bersabda : "Jibril membawakan kepadaku seekor 'Buraq', iaitu sejenis haiwan berwarna putih, lebih panjang dari keldai dan lebih pendek daripada baghal, Ia dapat melompat sejauh mata memandang. Haiwan itu lalu kutunggangi sampai ke Baitul Maqdis.

Sampai di sana haiwan itu ku tambatkan di tambatan yang biasa digunakan para Nabi. Kemudian aku masuk ke dalam masjid dan solat di situ dua rakaat.

Setelah aku keluar, Jibril datang membawa dua buah bekas (balang) yang satu berisi arak dan yang satu lagi berisi susu. Aku memilih susu. Lalu Jibril a.s berkata: Engkau telah memilih fitrah.

Lalu Jibril a.s membawaku naik ke langit. Ketika Jibril a.s meminta agar dibukakan pintu, Jibril ditanya, "Kamu siapa?" Sahut Jibril, "Aku Jibril!"

Tanya : "Siapa bersama kamu?" Jawab : "Muhammad!" Tanya : "Sudah diutus!" Jawab ; "Ya, dia sudah diutus!"

Setelah itu barulah pintu dibukakan untuk kami. Tanpa disangka, aku berjumpa dengan Adam a.s. Beliau mengucapkan 'selamat datang' kepadaku serta mendoakanku semoga beroleh kebaikan.

Kemudian kami naik ke langit kedua. Jibril a.s minta dibukakan pula pintu.

Lalu dia ditanya, "Siapa kamu?" Jibril menjawab,
"Aku jibril!"

Tanya : "Siapa bersama kamu?" Jawab : Muhammad!"

Tanya : "Apakah dia sudah diutus?" Jawab ; "Ya, dia sudah diutus!"

Setelah itu barulah pintu dibukakan untuk kami. Tiba-tiba aku bertemu dengan dua orang; anak dan paman, iaitu 'Isa anak Maryam dan Yahya bin Zakaria 'alaihimas salam. Keduanya mengucapkan 'selamat datang' kepadaku, serta mendoakan semoga aku beroleh kebaikan.

Kemudian aku dibawa lagi naik ke langit ketiga. Jibril minta di bukakan pula pintu. "Siapa kamu?" Jibril menjawab, "Aku Jibril!"

Tanya : "Siapa bersama kamu?" Jawab : Muhammad!"

Tanya: "Apakah dia sudah diutus?" Jawab ; "Ya, dia sudah diutus!"

Lalu pintu dibukakan bagi kami. Tanpa disangka, aku bertemu dengan Yusuf a.s yang kecantikanannya seperdua dari seluruh kecantikan yang ada. Dia mengucapkan selamat datang kepadaku, dan mendoakan semoga aku beroleh kebaikan.

Sesudah itu kami dibawa naik ke langit keempat. Jibril a.s minta supaya dibukakan pula.

Dia ditanya Siapa kamu?" Jibril menjawab, "Aku Jibril!"

Tanya: "Siapa bersama kamu?" Jawab: Muhammad!" Tanya: "Apakah dia sudah diutus?" Jawab: "Ya, dia sudah diutus!"

Lalu pintu dibukakan bagi kami. Tiba-tiba aku bertemu dengan Idris a.s. Dia mengucapkan selamat datang kepadaku, serta mendoakan semoga aku beroleh kabaikan.

Firman Allah: "Kami naikkan dia (Idris) ke tempat yang tinggi." (Maryam : 57).

Kemudian kami naik ke langit kelima. Jibril a.s minta dibukakan pintu. Dia ditanya "Siapa kamu?" Jibril menjawab, "Aku Jibril!"

Tanya: "Siapa bersama kamu?" Jawab: Muhammad!"

Tanya: "Apakah dia sudah diutus?" Jawab: "Ya, dia sudah diutus!" Lalu pintu dibukakan bagi kami.

Tanpa disangka, aku bertemu dengan Harun a.s. Dia mengucapkan selamat datang kepadaku, dan mendoakan semoga aku mendapat kebaikan.

Kemudian kami naik ke langit keenam. Lalu Jibril minta dibukakan pintu. Dia ditanya, "Siapa kamu?" Jibril menjawab, "Aku Jibril!"

Tanya: "Siapa bersama kamu?" Jawab: Muhammad!"

Tanya: "Apakah dia sudah diutus?" Jawab: "Ya, dia sudah diutus!" lalu pintu dibukakan bagi kami.

Tanpa disangka, aku bertemu dengan Musa a.s. Dia mengu
capkan selamat datang kepadaku dan mendoakan semoga aku mendapat kebaikan.

Kemudian kami naik ke langit ketujuh. Jibril minta dibukakan pula pintu. Dia ditanya "Siapa kamu?" Jibril menjawab, "Aku Jibril!"

Tanya: "Siapa bersama kamu?" Jawab: Muhammad!"

Tanya: "Apakah dia sudah diutus?" Jawab: "Ya, dia sudah d
iutus!"

Lalu pintu dibukakan bagi kami. Tiba-tiba aku bertemu dengan Ibrahim a.s sedang bersandar ke Baitul Ma'mur, dimana 70,000 malaikat setiap hari masuk ke dalamnya dan mereka tidak pernah kembali lagi dari situ.


Kemudian Jibril membawaku ke Sidratul Muntaha, mendapatkan sebatang pohon yang daunnya seperti telinga gajah, dan buahnya sebesar kendi (bekas air). Setiap kali ia tertutup dengan kehendak Allah ia berubah sehingga tidak satu pun makhluk Allah yang sanggup mengungkapkan keindahannya. Lalu Allah menurunkan wahyu kepadaku, mewajibku solat 50 kali sehari semalam.

Sesudah itu aku turun ke tempat Musa a.s, Musa bertanya "Apa yang telah diwajibkanTuhanmu kepada umatmu?" Jawabku, "Solat 50 kali." Kata Musa, "Kembalilah kepada Tuhanmu, mintalah keringanan, kerana umatmu tidak akan sanggup melakukannya. Aku sendiri telah mencuba terbadap Bani Israil."

Kata Nabi SAW., "Aku kembali kepada Tuhanku lalu aku memohon, "Ya Tuhan! peliharalah umatku keringanan!' Maka Allah menguranginya lima." Sesudah itu aku kembali kepada Musa. Kataku, "Allah menguranginya lima." Kata Musa , "Umatmu tidak akan sanggup menunaikannya sebanyak itu. Kerana itu kembalilah kepada Tuhanmu dan mintalah keringanan."

Kata Nabi SAW selanjutnya, "Aku jadi berulang-ulang pulang pergi antara Tuhanku dengan Musa, sehingga akhirnya Allah berfirman: "Kesimpulannya ialah solat lima kali sehari semalam satu kali solat, sama nilainya dengan sepuluh solat; maka jumlah nilainya 50 juga. Dan siapa yang bermaksud hendak berbuat kebajikan, tetapi tidak dilaksanakannya, dituliskan untuknya (pahala) satu kebajikan. Apabila dilaksanakannya, ditulis baginya (pahala) sepuluh kebajikan. Dan siapa bermaksud hendak berbuat kejahatan, tetapi tidak jadi dilaksanakannya, tidak akan ditulis apa-apa baginya. Tetapi jika dilaksanakannya, maka ditulis baginya balasan satu kejahatan."

Sesudah itu aku turun kembali ke tempat Musa a.s lalu kuceritakan kepadanya apa yang difirmankan Tuhanku itu. Kata Musa, "Kembalilah kepada Tuhanmu, dan mintalah keringanan." Jawab Rasulullah SAW., "Aku telah berulang kali kembali kepada Tuhanku meminta keringanan, sehingga aku malu kepada-Nya.

(Muttafaqun Alaih)

Sekian.
Semoga kita semua beroleh kebaikan dan mudahan dengan sedikit usaha kita mendekati seerah nabawi ini, ia dapat mendekatkan langkah-langkah kita menuju syafaat Nabi serta Redha Ilahi.

Wallahu 'Alam.

ANISAH ALI.

Monday, June 20, 2011

Kisah Abah.

Bismillah.
Ana tak panggil ayah ana 'abah' pun. saje je title entry tu. hehe.

Hari ini ana rasa nak berkongsi 2 cerita sempena Hari Bapa semalam.
Cerita-cerita ni ana terbaca dari satu website menarik ni, penuh dengan kata-kata islami dan cerita-cerita motivasi :
Islamic Thinking

Threshold ana utk menangis mmg rendah, so, bagilah apa-apa cerita yang menyentuh hati, confirm keluar air mata punya. Antaranya :

Daddy Hold My Hand.

A little girl and her father were crossing a bridge.
The father was kind of worried so he asked his little daughter :

Sweetheart, hold my hand so that you don't fall into the river.

The little girl replied:

No, dad. You, hold my hand!

Whats the difference? asked the father puzzled.

There is a big difference,dad. said the girl.
If I hold your hand and something happens to me, chances are that I mey let your hand go. But if You hold my hand, I know for sure that no matter what happens, you will never let my hand go.

****

Daddy, may i borrow $10.00.

A man came home from work late, tired and irritated, to find his 5 year old son waiting for him at the door.

“Daddy, may I ask you a question?”

“Yeah, sure, what is it?” replied the man.

“Daddy, how much money do you make an hour?”

“That’s none of your business! What makes you ask such a thing?” the man said angrily.

“I just want to know. Please tell me, how much do you make an hour?” pleaded the little boy.

“If you must know, I make $20.00 an hour.”

“Oh, ” the little boy replied, head bowed. Looking up, he said, “Daddy, may I borrow $10.00 please?”

The father was furious. “If the only reason you want to know how much money I make is just so you can borrow some to buy a silly toy or some other nonsense, then you march yourself straight to your room and go to bed. Think about why you’re being so selfish. I work long, hard hours everyday and don’t have time for such childish games.”

The little boy quietly went to his room and shut the door. The man sat down and started to get even madder about the little boy’s questioning. How dare he ask such questions only to get some money. After an hour or so , the man had calmed down, and started to think he may have been a little hard on his son. May be there was something he really needed to buy with that $10.00 and he really didn’t ask for money very often. The man went to the door of the little boy’s room and opened the door. “Are you asleep son?” he asked.

“No daddy, I’m awake,” replied the boy.

“I’ve been thinking, maybe I was too hard on you earlier,” said the man. “It’s been a long day and I took my aggravation out on you. Here’s that $10.00 you asked for.”

The little boy sat straight up, beaming. “Oh, thank you daddy!” he yelled. Then, reaching under his pillow, he pulled out some more crumpled up bills. The man, seeing that the boy already had money, started to get angry again. The little boy slowly counted out his money, then looked up at the man.

“Why did you want more money if you already had some?” the father grumbled.

“Because I didn’t have enough, but now I do,” the little boy replied.

“Daddy, I have $20.00 now… Can I buy an hour of your time?”

****

=)

Wednesday, June 15, 2011

Mulalah sketsa ujian dan pengorbanan


Basmalah pembuka bicara.
Assalamualaikum, dear pembaca.

Alhamdulillah,
Harini dah genap 7minggu usia bayi dalam kandungan.
Tak sabar nak tunggu usia dia masuk 7 bulan.
dan lebih tak sabar nak tunggu bayi lahir dengan selamat.

Beberapa minggu ni, ana kerap diuji dengan morning sickness, atau "mual-mual" bak kata arwah maktuk.
Kalau ditanya pengalaman ibu-ibu lain, semua akan kata ianya normal dan biasanya morning sickness ni di awal pregnancy je. Some may occur for 2 the early two months, and some others up to their 4th month. Ana harap ana punya ni taklah lama.

walaupun takde hyperemesis (symptom muntah-muntah), tapi rasa mual-mual dan alah yang berterusan ni cukup menjadi ujian yang besar buat ana.
Semalam dan harini paling kerap ana rasa nak muntah, tapi takde apa yang nak dimuntahkan sebab makanan pun tak boleh masuk. Muntah angin je. seksa jugak ooo!!!

Kalau mengadu dengan mama, mama akan sentiasa recommend Ginger tea. Lagi satu B-complex. Hamdlillah, dah try ginger tea, and it works.Hilang jugalah rasa mual-mual tu. dan lepas minum tu, ana mampulah juga nak duduk baca buku atau menghadap laptop sejam at least. ;) Now, ana kena beli b-complex as supplement pulak.

Alang-alang dah tulis entry tentang morning sickness, meh ana share antara perkara yang boleh dibuat untuk menghilangkan symptom-nya. Hilang symptom2, boleh lah nak teruskan perjuangan; study, tadarus for the baby, jalan-jalan cari makan, bergurau dengan suami dan ahli keluarga etc.

Boleh buka link ini : Natural relief : Prenatal nausea.

****

Disini mulalah ujian dan pengorbanan seorang ibu. _ mama

****

Friday, June 3, 2011

dan dianugerahkan kepada kami zuriat.


*mereka : orang-orang yang diredhai ALLAH

" dan juga mereka adalah orang-orang yang berdoa dan berkata :
Wahai Tuhan kami, berilah kami beroleh dari isteri-isteri dan zuriat keturunan kami : perkara-perkara yang menyukakan hati kami melihatnya, dan jadikanlah kami imam ikutan bagi orang-orang yang (mahu) bertaqwa. "
Surah Al-Furqan : 74



Baru saja minggu lepas kami dikejutkan oleh diri sendiri bahawa kami (ana dan suami) bakal menjadi ibu bapa lagi 8 bulan! Tak sangka. Terkejut. Gembira. Bahagia. Bersyukur. Takut. Risau. Segala macam perasaan ana rasa waktu dapat tahu kebenaran tersebut.

***
Malam tu ana tidur awal. Hampir 4 hari berturut-turun ana tidur awal minggu tu dan badan rasa letih sangat. Sebabkan rasa nak buang air, ana terjaga tengah malam tu, jam di handphone menunjukkan pukul 3am. Sambil duduk, ana berfikir sendirian,

"alang-alang nak buang air ni, baik buat je UPT (Urine Pregnancy Test) tu. Dah 10 hari lewat 'dtg bulan' ni. "

Jadi, ana pun tak fikir panjang, ana ambil UPT kit tu dan menjalankan processnya seperti biasa. Tanpa disangka, dua line appear! Menunjukkan test tersebut Positive! bererti, ana mengandung!! Terus berlari keluar, ana kejutkan suami ana.

" B, tengok, ada dua line... sayang pregnant, B! "

Terpancar sinar dari matanya. Sinar yang memberi kebahagiaan pada ana. Dia bahagia dengan berita tersebut. Tiada pandangan risau. Tiada termenung. Terus dia menyapa pipi ana dan meminta ana menta'akkid apa yang ana khabarkan. dan ana terus menunjukkan padanya UPT tersebut. Bibirnya tersenyum luas. Tanda dia membenarkan dan bahagia. Ana bersyukur sangat di saat itu.

Masih terkejut, ana terus mengambil wudhu. Ana mahu permulaan kejadian bayi ini disedari oleh kami dalam keadaan yang baik dan dimulakan dengan amal2 yang baik. Lalu terus ana mengerjakan solat sunat dua rakaat, tanda ana bersyukur dan memohon Redha ALLAH sepanjang ana membawa dan membesarkan kandungan ini.

Selang 3 hari. Ana dan suami berjumpa dengan pakar sakit puan bagi mengesahkan kehamilan. Alhamdulillah. Pada waktu itu usia kehamilan sudah 5 minggu 6 hari. Masih sebutir zygote. Mudahan Zygote ini membesar menjadi bayi yang sihat. Bayi yang active. dan lahir menjadi insan cantik,cerdik,cemerlang dan yang paling aula, insan yang Soleh.

***



Teringat pada sepotong ayat Al-Quran, dalam Surah An-Nur, ayat 32. Allah berfirman,

" Kahwinkanlah orang-orang bujang daripada kalangan kamu, orang-orang soleh dari hamba-hamba kamu, lelaki dan perempuan . Jika mereka miskin, Allah akan memberikan kekayaan kepada mereka. "

Galakan Allah untuk berkahwin. Kita sendiri tahu perkahwinan itu dapat menjaga si lelaki dan si perempuan dari banyak perkara, baik fitnah mahupun maksiat. Dan dengan perkahwinan itu juga ALLAH menjanjikan rezeqi.

Sama jugalah dengan anak.
Anak itu anugerah. Tercantumnya benih-benih atas izinNya. Terjadinya bayi atas izinNya.

Penat kita merancang aturan kehidupan kita seolah-olah kita tahu buruk baik, kesan outcome itu ini, Kita cuba susun begini begitu, rancang sekian sekian dan sekian. namun, penyerahan diri itu wajib sepenuhnya adalah pada ALLAH kerana yang membenarkan satu-satu perncangan itu adalah Dia dan yang mengaturkan perancangan buat hidup kita juga adalah Dia.

dan...

Jika ALLAH yang mengizinkan sesuatu itu, pasti ALLAH sertakan sekali rezeqi-rezeqinya. Dan adapun dihadapan itu akan ada simpang-simpang dan jalan berliku, pasti ALLAH datangkan sekali jalan-jalan keluar buatnya.

Ana yakin! Disini letaknya Siqqah (percaya) pada ALLAH. :)

Kadang-kadang, ada yang bertanya ;

" Bersalin ni bila? dekat nak exam ke? habis macamana? "
" Dah pregnant ni, nanti ada baby, studies macamana? "

Ana yakin, mereka yang bertanya ini gembira dengan khabar, mungkin mereka diganggu sedikit dek kerisauan. Iyalah, barangkali yang selalu berlaku dalam hidup mereka adalah perkara-perkara yang normal seperti

- Ada bayi lepas studies.
- baby lahir waktu cuti.
- kahwin dan ada bayi lepas belajar, waktu dah kerja.

Bagi soalan-soalan yang begitu, ana hanya mampu senyum dan nak ikutkan jawapan santai ana "hehe.. belasah je lah. InsyaALLAH okay tu.. adeelah jalan dia tu. "

Tapi kalau nak suruh ana bagi jawapan yang skema, ana akan jawab,

" Kheir InsyaALLAH. Yang mengizinkan kejadian bayi ni adalah ALLAH, dan yang menentukan tarikh lahirnya juga adalah ALLAH. ALLAh lagi tahu apa didepan ana lebih dari apa yang ana dan kita semua tidak tahu. InsyaALLAH, masanya yang ALLAH tetapkan buat ana dan bayi ni adalah yang terbaik. "

" ALLAH tu Maha Adil lagi Maha bijaksana. Semacamana kita rasa kita bijak merancang, ALLAH yang MAHA. "

" Pasti ada jalan-jalannya tu. Pasti ada kemudahan-kemudahan yang ALLAH berikan nnt. Tugas kita yakin dan berserah pada ALLAH je. "

" Yang ana mampu buat sekarang adalah merancang apa yang mampu dan bersedia. kemudian, ana berserah je. Boleh jadi tarikh lahirnya lewat sedikit, jaatuh selepas exam. atau boleh jadi tarikh lahirnya awal dalam fatrah study leave. Wallahu'alam. Dan jikapun tarikh lahirnya jatuh pada hari ana sedang menjawab exam. Itu adalah yang terbaik. "

" Bila kita berserah. ALLAH pasti luaskan jalan buat kita. Tapi bukan berserah dan kita tidak berusaha. InsyaALLAH Allah ada bersama. "

^_^

Dengan setiap anak itu ada rezeqi-rezeqinya.. :)



Anisah Ali membawa bayi pertama. :)

Tuesday, May 3, 2011

Hamas dan Fatah berdamai. Israel takut US kecut.

Monday 2 May 2011
IN PREPARATION TO SIGN PALESTINIAN UNITY DEAL, MASHAL ARRIVES IN CAIRO

Accompanied by senior Hamas delegates in exile, head of the Political Bureau of the Hamas movement in Syria, Khaled Mashal, arrived on Sunday evening in Cairo in preparation to sign the Palestinian unity agreement, with Palestinian President, Mahmoud Abbas.

The Hamas-affiliated Palestinian Information Center reported that Hamas figures Dr. Sami Abu Marzouq, Sami Khater and Imad Al Alami also accompanied Mashal.

The unity agreement will officially be signed this coming Wednesday. Abbas, Mashal, and leaders of other Palestinian factions will attend the official ceremony.

Hamas political leaders in Gaza will be heading to Cairo Monday to join Mashal and his team in order to hold a meeting with Egyptian Security Chief, lieutenant Mamdouh Muwafi.

Khalil Al Hayya, member of the Hamas political Bureau, confirmed that Mashal will also be holding meeting with Egyptian leaders, and leaders of different Palestinian factions, including a meeting with President Mahmoud Abbas.

Al Hayya added that, directly after unity deal is signed, Hamas and Fatah movements will start extensive talks on security arrangements, elections, the upcoming government and reforming the Palestinian Liberation Organization (PLO).


After reaching the preliminary deal between Fatah and Hamas last week, Egypt started preparations for the signing of the final deal.

Different Palestinian factions and vast segments of the Palestinian society in Palestine and in exile expressed relief after the initial deal was signed.

Israel and the United States are threatening to boycott the Palestinian Authority, and indicated they would halt all sorts of cooperation with it.
( Obvious sangat mereka ni sedang takut. Kene buat derang betul2 takut! dalam hati ni duk berangan dan bercita-cita nak bunuh at least sorang zionist/israeli yang mengancam agama kita ni.. membara. )

Several U.S senators, mainly republicans, called for stopping U.S. and international aid to the Palestinian Authority of Mahmoud Abbas for signing a deal with the Hamas movement, dubbed as a terrorist group.

source : international middle east media centre

Pembukaan tembok rafah.

EGYPTIAN GOVERNMENT PLANS TO RE-OPEN RAFAH CROSSING WITH GAZA

In an interview with Al Jazeera television on Friday, Egypt’s Foreign Minister announced that the interim Egyptian government has decided to re-open the border between Egypt and Gaza, and will begin in the next few days to begin easing the blockade on Gaza.




Israeli authorities imposed a siege on Gaza four years ago, although even prior to the siege many items were forbidden from entering the Gaza Strip, home to 1.4 million Palestinians – many of them refugees and the descendants of refugees forced to leave what is now Israel when Israel was created in 1948.

Hosni Mubarak, who was the ‘President-for-Life’ of Egypt at that time, agreed to help Israeli authorities enforce the blockade by keeping the Rafah border crossing (the only Gaza border crossing outside of Israeli control) closed indefinitely. Mubarak was overthrown in a non-violent revolution in February, and Palestinians in Gaza had been eagerly anticipating an announcement like this from the new Egyptian government.

The Egyptian Foreign Minister, Nabil al-Arabi, called the blockade on Gaza “shameful”, and said that the border will be opening to both people and goods in the coming days.



Representatives from both the Palestinian Authority in the West Bank (run by Fateh), and the Palestinian Authority in Gaza (run by Hamas), welcomed the decision. Chief Palestinian negotiator Saeb Erekat urged Israel to follow Egypt’s lead and ease the blockade on Gaza, saying, “We welcome this step by Egypt. We have been pressing them all the time to end the suffering of the people in Gaza, but the real siege is caused by Israel because there are many border crossings with Israel but only one with Egypt.”

An unnamed Israeli official told Al Jazeera reporters in Jerusalem that this decision by Egypt raised serious security questions about Egypt. The anonymous source told Al Jazeera that the Israeli government believes that Hamas has a store of weapons in the Sinai peninsula in Egypt – but the source did not back that claim with any actual evidence of such a cache.

source : International middle east media centre

Tuesday, April 26, 2011

Basuh baju pakai perfume.


Bertanyalah seorang anak dara kepada ibunya
" Ma, baju-baju kotor ni nak basuh pakai sabun dulu ke..pakai softener dulu? "

seraya ibunya pun menjawab tenang
" bersihkan dulu baru elok lembutkan. "

~~~~

Bagai anak kecil yang bermain lecak diwaktu senja,
pulang kerumah, muka berdebu terus dibedak..
tidakkah janggal..mata yamg melihat sendiri tidak selesa.
kan?

ibarat hati, ibarat diri.
Kotor dan karat belum dibersih sudah mahu dihias.
bagaimana?

pertama.

Kita mahu pokok tumbuh tinggi, besar dan sihat,
tapi benihnya sudah kita bajai? sudah kita sirami?

Kita nak jadi orang hebat yang berpengaruh,
tapi asasnya sudah kita kuasai?
hati yang bersih sudah kita miliki?
jauh dr riak,syak dan hasad dengki.

kedua.

terkadang hubungan sama manusia bertemu perselisihan,
kita puas fikir, salah siapa?
terlalu memikirkan hubungan sesama kawan/pasangan,
kita terlepas pandang hubungan sama Tuhan.

terjadi silap sesama kawan/pasangan
barangkali kerana terbuat silap sama Tuhan.

Sudah tak rapat dengan Allah, mahu manusia semua rapat dengan kita.
bagaimana?

Kena ingat, perhatian dari ALLAH itu utama.Perhatian dari manusia adalah bonus.
hilang yang utama, tak dapat yang bonus.
bagaimana nak dapat perhatian jika tidak memberi perhatian..kan?

cukup terabaikan Tuhan dalam hati.
bukan tidak solat.
bukan tidak tadarrus.
cuma terlupa merasakan ALLAH sebagai unsur terpenting dalam hidup.
terlalu sibuk mementingkan manusia dan kerjaya.
kerana itu, kita mudah kotor.
bila kotor.. mudah datang silap dalam diri.
mudah buat silap pada orang.

tercalit lecak pada kasut.
jalan pun hilang selesa.
balik rumah, lekas-lekas bersihkan.
jalan pun penuh bergaya.

Begitu juga kita dan manusia sekeliling.
Hati dan Tuhan.

dalam hidup, banyak saja hints yang ALLAH berikan sebagai teguran agar lekas membersih diri. Agar lekas kembali.

Contohnya bila ada yang tidak berpuas hati denagn kita.
Contohnya bila ada perselisihan dengan kawan/pasangan.
Contohnya bila diuji dengan markah kurang memberansangkan.
Contoh lagi bila diduga dengan kesusahan dan kesedihan.

semuanya panggilan dari Tuhan.
agar hati pulang ke pangkal jalan.

berhenti dan beristighfar..sabun hati.
kemudian bertasbih dan bertahmid...pewangi peghias diri.

Mudah saja.
cuma mahu buat atau tidak.
mahu dekat atau jauh.
mahu bersih..... atau kotor.

InsyaALLAH..
bila hati dekat dengan ALLAH,
dan segalanya kerana ALLAH,
Tiada jalan yang sukar melainkan ALLAH permudahkan.
dan Tiada hari yang suram melainkan ALLAH cerahkan.

Imam Ibn Al-Jawzee once asked: " Is it better for me to make Tasbeeh (praise ALLAH) or make Istighfaar (make forgiveness) ? " , He replied: " The dirty robe is more in need of soap than perfume."


Anisah Ali nak meluah.

Wednesday, April 20, 2011

Kata biar berpujangga.


Seorang Mukmin itu ada 4 ciri. Apabila dibebani dengan kesusahan dia bersabar dan berdiri teguh. Apabila diberi sesuatu dia bersyukur. Apabila bercakap dia berkata yang benar, dan apabila membuat keputusan, dia adil.


Bila berjalan, Biar orang terkesan dengan adabnya
Bila menyapa, Biar orang terkesan dengan akhlaknya
Bila bercakap, Biar orang terkesan dengan indahnya kata-kata yang mengingatkan pada Tuhan
dan bila diam, Biar orang terkesan terdiam teringat mati.




entah ada entah tidak ciri-ciri yang sebegitu dalam diri ini.
yang kalamnya tidak kering dari kata-kata bermanfaat.

yang lidahnya tidak kering dengan salawat.


Mula dimana?
Mula dari dalam. kata sheikh.

jangan tunggu jangan tangguh. kata sheikh.

bersihkan hati bersihkan jiwa.

supaya mudah bawa kalam2 suci,

butir-butir ingatan buat muslim yang mencari,

kekuatan dan pedoman buat mukmin sejati.


Ana dah mula berpuitis dah ni.
entah macamana, laju pula jari menari.

Kata-kata yang baik dari insan yang hatinya baik
mungkinpun bukan siapa-siapa didunia
tetapi seseorang yang istimewa disisi ALLAH.
kita ingin menjadi sebegitu!
Ingin sekali mengajak diri ini serta rakan-rakan pembaca semua agar kita menjadi orang-orang yang bercakap punya isi
jadi orang-orang baik lagi memberi kebaikan

seperti pepatah

"Benih yang baik kalau dicampak ke darat menjadi gunung, dicampak ke laut menjadi pulau."

Akarnya adalah HATI.
Hati yang bersih,
insyaALLAH pasti akan melahirkan kata-kata yang mulia

tingkah laku juga disenangi.

Sesungguhnya ALLAH tidak melihat seseorang itu pada rupanya, akan tetapi ALLAH menilai seseorang itu pada hatinya.

Macamana nak dapat hati yang bersih ni,

sudah pastilah dengan

Zikrullah
Istighfar
dan banyak-banyak
mengingati mati. Supaya diri sentiasa sedar kita dibumi bukan untuk main-main tapi ada misi yang lebih besar. ALLAH.


Bersabda Nabi SAW: "Sesiapa yang selalu beristighfar (minta keampunan dosa), nescaya Allah akan menjadikan baginya kemudahan bagi setiap kesempitan, kesenangan bagi setiap kesedihan dan memberinya rezeki tanpa diduga olehnya". (HR Abu Daud)
Sama-samalah kita
Refleksi diri
Muhasabah dan Mujahadah.

Wallaua'lam.
Anisah Ali coret mencoret.

Thursday, April 14, 2011

Demam bahang api.

~~~
Telah diriwatkan oleh Abu Hurairah (RA) : Aku sedang bersama-sama dengan Rasulullah (SAW) dan aku telah berkata " Demam (fever) itu adalah satu bala/musibah buat manusia, lantas Rasulullah membalas " Ianya bukanlah satu musibah, tetapi ia penghapus dosa-dosa sepertimana api menulenkan/membersihkan bendasing dalam besi. "

(Ibn majah)
~~~

Diatas adalah sekadar gambar hiasan. Tapi mmg suami ana tengah demam waktu tu.

Ana dilanda demam panas sejak 2 hari yang lalu.
Tinggi juga suhu badan. Lebih-lebih lagi masuk waktu malam. Rasa sejuk, tapi badan panas.
Suami ana terpaksa bangun tengah-tengah malam dan tuam badan ana dengan air sejuk.
Pagi semalam, bukan saja air sejuk, malah diletaknya ketulan-ketulan ice lagi. Semata-mata nak meredakan demam isterinya yang dicintai ini (hehe).

kita tahu
Demam ni sangat tak sedap rasanya (obviously!),
setengah kita mengeluh
setengah yang lain menangis
dan setengah besar yang lain bersabar

Tak boleh nafi, ada beberapa seketika, bila badan ni dah tak larat langsung nak menahan rasa demam, rasa tak selesa, ana pun mengeluh.
Tapi teringatkan sebuah kisah para sahabat dimana seorang sahabat itu merasa sedih kerana dah lama tak ditimpa sakit/demam. dan katanya (lebih kurang- orrect me if im wrong) " Allah dah melupakan aku ', dalam erti kata lain, sakit yang ALLAH berikan pada hamba-Nya merupakan satu kafarah penghapus dosa buat hambaNya. Justeru, sakit itu merupakan tanda sayang Allah pada hambaNya, dan kerana itulah sahabat tadi merasa sedih kerana dah lama tak sakit.

Buntu, ana dan suami buka kitab " prophetic way of treatment ".
Nak cari cara merujuk sunnah Nabi dalam menghilangkan demam ana ni.
dan ini adalah beberapa points yang kami dapat.
Harap dapat memberi manfaat pada semua.

Ibn Umar (RA) said :
Fever is from the raging heat of Fire, so cool it down with water
[Bukhari & Muslim]

Ibn Abbas (RA) said :
Fever is from the boiling heat of Hell, so put it out with the water of zamzam
[Bukhari]

According to Anas (RA), The Prophet (SAW) also said :
If one of you has a fever, then pour cold water over him on three successive nights ad dawn.
{tuam air sejuk pada si pesakit pada waktu sahur/ waktu subuh}
[Al-Juzi]

From Rafa' Ibn hadji comes this hadith :
If an attack of fever seizes any one of you, truly fever is part of the Fire, so put it out with cold water
[At-Tirmidzi]

dalam kitab ni, ada juga penulis mensyarahkan ;

I maintain that it is the general opinion of physicians that water is the best of drinks, for it drives out a hot fever.

When treating some conditions, it is necessary to make the water even cooler, in which ice is added to it.

Other hadiths regarding fever,

The Prophet SAW is reported to have said :
Having a fever for a day is like fasting for a year
[Ibn Majah]

Al-Hassan reports the Prophet SAW to have said :
Truly, all a worshipper's wrong actions will be effaced if he suffers from fever for a night.
[Nasa'i]

So, dear readers, having fever is beneficial, both for one's body and this is why the Prophet SAW has forbidden people to curse fever.

As a conclusion, the best treatment for fever is

1) Tuam air sejuk, bagi reduce temperature.

2) Minum air zamzam (air zamzam mengandungi lebih banyak mineral yang bermanfaat berbanding air lain tambahan lagi, ia dapat barakah tanah haram)

3) Lagi panas badan, lagi sejuk air untuk dituam.

4) ressst banyak2. :)

Wallahu taala 'ala wa'alam.


Anisah Ali berkongsi lagi.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...