Thursday, October 22, 2009

Lama mana?


Bismillah, pembuka bicara.

Buat sahabat handai, saudara mara yang tegar menziarah blog ana yang kian bersawang lagi berhabuk ni, ALF SYUKRAN ana ucapkan atas kesetiaan kalian.ZaSst¬ lagi-lagi buat sorang tu yang dah terbatuk-batuk dah suruh ana update blog ana ni, "dah naik Bosan" katanya... *haih..takpee..takpee*

Sebenarnya banyak activity di malaysia haritu yang ana nak kongsi dgn semua. Boleh la kot, INSYAALLAH, bi 'Aunillah, ana post entry lain.

So, post yang ni just nak jadikan Starting Point je. Nak mula blogging semula. hehehe.

Selamat mengikuti perkembanganku yang ntah berkembang ntah tidak.

Salam.
Yours, Nisa.

Monday, August 3, 2009

orang-orang dah lain

Hari pertama di kampung halaman, Malaysia.
Aku dan adik ke PCfair.Hari terakhir PCfair. Hamdlillah ana sempat.
Ada beberapa barang yang perlu kami beli sementara ada offer-offer dan lelong.
Seperti biasa lah, bila PCfair di KLCC.
KLCC akan sesak dengan manusia yang pelbagai jenis dan ragam. Pelbagai warna dan rupa. Pelbagai Bau juga. :P hehe.

Memandangkan kes kematian akibat H1N1 telah mencatat angka yang membimbangkan, ramai yang berjalan dengan mask. Dah rupa mask-Rider and Ninja Turtle dah orang-orang tu.Hehe.Langkah bijak sebenarnya. Tanda mereka ambil berat tentang nikmat kesihatan yang Allah kurnia pada mereka. But this is not my point today.

Ana nak meluahkan sedikit rasa terkilan dan hampa, biarpun ana tak terkejut kerana bi'ah di Malaysia sekrang memang menjangkakan anasir-anasir sebegitu, namun ana semakin hari, semakin kesal dengan apa yang ana lihat dah berubah di Malaysia ini.

Paling jelas adalah aspek Hijab/Tudung para akhawat atau lebih dekatnya ana guna gelaran "adik2" dan "Kakak2" di sini. Semakin Singkat tudungnya. Alhamdulillah masih melekat bertudung. Cuma makin singkat dan makin jarang. Appaaa punyaa tuurrr.
Rasanya sebelum ni, boleh lihat ramai lagi lah kita-kita yang etika hijabnya masih tepat dan kena.Biarpun tak labuh mana sekalipun,tapi masih menutupi dada. Dan seingat ana lah, sebelum ni, ramai aje kita-kita yang bertudung labuh(baik tudung mini atau tudung 3-segi labuh).

Sekarang? Makin pupus 'kita-kita' ni. Terbunuh dek budaya baru. Mati dek zaman.

Kedua.
Ramai dah yang tak reti nak menjawab salam.
Apo Cittoo ni woiT!

Meh nak ajar jawab.. ikut ye...kita sebut sama-sama.

Wa - `Alaaaiiikummm - Musss - Salaaaaam - Waa - Rahmatullaaah.

Boleh? Ke nak cuba lagi sekali??

Hayhh..

Ade ke, ana hulur ucapan salam kat counter, nak tanya soalan tentang tiket parking..

" Assalamualaikum kak..."

Akak tu kerut dahi, " Ye? "

Aik? Dah singkat dah jawapan salam sekrang eh? Dulu dah singkat "KomLam" skrang jadi lagi singkat, "YE" je??

Takpelah, mungkin dia jawab dalam hati (bak kata Biah).

Kemudian tadi,ana nak bayar barang..

"Ha, Assalamualaikum kak.."

Akak tu respond...DENGAN SENYUMAN JE! tak dengar pulak dia jawab salam tu ha.
Tak Apelah.. sekurang-kurangnya dia bersedekah kat ana yang bagi salam ni ha.. dia Senyummmm. dan MUNGKIN, dia menjawab dalam hati... (bak kata biah lagi)

Kemudian, ana jalan lalu depan 2 budak sekolah menengah perempuan, Drang pandang-pandang ana, jadi, ana pun angkat kening dan "Assalamualaikum..." sambil senyum.

respond derang : Pandang each other.. senyum balik kat ana. Then tunduk2. Samalah kesnya dengan akak cashier tadi tu. Rajin bersedekah senyuman. elok je. Cuma lebih MUSLIM kalau dijawab salam tu, lagi-lagi dengan jawapan salam yang lebih baik dari salam yang diberi.

Cukup dua point ini ana luahkan.
Budaya Islam dah semakin dilupakan, semakin ditinggalkan.
Kita kene mula hidupkan semula.
Kalau tak bagitau pun, kita semua tahu yang Itu tanggungjawab kita, generasi kita!
Ye? InsyaALLAH.
Jadilah kita muslim-muslim yang berfungsi. Moga ALLAH bekal semangat dan sokongan.

Allah Ma'ana.

Kami Ke Bintang. :)



Alhamdulillah.
At last,It was a smooth landing.
Selepas captain mengumumkan yang kami akan mendarat 'sebantar lagi', hampir 30 - 45 minit kami tunggu kapal terbang tu nak mendarat, tak darat2.
Kapal terbang duk buat Round-about kat atas langit tu, 2-3 kali. Anxious semua orang dibuatnya.

Ana dan Alia duduk bersebelahan di seat paling tepi. Ana sebelah tingkap, alia sebelah ana.
Memang gegar kapal tu kami buat. Segala lawak sewel yang boleh dibuat, kami buat. Segala topik yang boleh kami bincangkan, kami bincang. Segala posisi tidur yang kami boleh buat, kami buat.
Dan alia tak habis2 nak nyanyikan ana lagu " plis..plis..plis...kamu jangan nakal" (ade lah ceritera di sebalik lagu ni. hahehehe)

Penerbangan yang mengambil masa 11 jam tu terasa terlalu lama. Ana tak sabar nak jumpa ahli keluarga barangkali.

Dan bila tayar kapal dah dilepaskan, dan akhirnya jejak ke bumi malaysia, terasa satu semangat meresap masuk kedalam jiwa ini. berkobar-kobar untuk pantas melangkah keluar dr pesawat.

Sempat lagi, ana, Alia dan Almas singgah di kedai perfume selepas melepasi checkpoint kastam tu. Nak sembur2 perfume 'tester'. Biar wangi waktu peluk2 keluarga di luar nanti. Hehe.
Kesempatan percuma jangan ditolak. :P

Selepas kutip bagasi kami. Kami keluar. jelas terlihat wajah2 seronok gembira setiap ahli yang menanti kepulangan anak2/adik/kakak/abang mereka.
Termasuklah ahli keluargaku yang menunggu. Mama,Adik, Mak besar dan Datuk.

Antara comment2 pertama :

"Ingatkan nisa balik makin bulat..ni kenapa kurus sangat.." (diarrhea. :P)
"Mak aih..wangi nyee! " (hasil semburan perfume tester tadi..hahaha!)
"Kitrang tunggu dari pukul 9.30pm tadi.." (kami mendarat 10.30pm, keluar 11pm)
" Anisah ni dari mana nii?? " (ha..ni datuk.. hehe.. datuk dah lupa2 sikit..)

Pendek Kata..
The flight was Good. Alhamdulillah.
And we had a great time in the flight (me and alia). We had fun since Super Jet lagi. :P


ANISAH brings her 'egypt' home with her.

Saturday, July 25, 2009

Berani si Beriyani.

Assalamualaiakum Semua!

Makin dekat hari nak balik malaysia, makin banyak dan makin kuat pulak rindu ni kat Malaysia.
Rasa mengada lagi melampau pun ade jugak, baru setahun kat mesir ni dah nak rindu-rindu. :P
Tapi, pedulikan itu semua... saya rindu ini..ini...itu..dan..itu.... Zassst~

-
-

Nasi beriyani Ayam Madu Syed Bistro!!
-
-

Cendol Pulut!!

Ha, Buat masa ni, dua makanan ni lah yang paling mengganggu fikiran anisah anak encik ali.
Sabar... Saya perlu bersabar.
Lagi sikit nak balik ni..
Sabaaaaau...

Oh, satu benda cute,
tadi mama sms.

"This time next saturday u'll be home!! TghBuat apa tu? "
msg sent 9pm (malaysian time)
(ana dijangkakan mendaratdi malaysia sabtu minggu depan lbh kurang jam 10.15pm.InsyaALLAH)

Tengok mama membilang hari, tak sabar-sabarnak tunggu kepulanagan anak dia yang bernama Anisah ni, LAAAgi la buat ana tak sabarnak balik.

Oh..diri... bersabar lah..lagi sikit nak sampai.
:)

A.N.I.S.A.H A.L.I

Friday, July 24, 2009

kita bukan pemilik


Pencarianku,PemberianMu.

Kita hanya sang kerdil yang menumpang segala.
Tiada kuasa malah tiada hak untuk merasa berkuasa.

Kita hanya sang manusia yang tak punya apa-apa.
Segalanya diberi dalam bentuk Rezqi dari Dia yang Maha Kaya.

Kita hanya sang hamba.
Hidup kita dan mati kita hanya untukNYA.

*sedikit nukilan tak seberapa dari saya yang sedang bermuhasabah*

Anisah Ali
If you want me to stay,i'd stay.......just say.

Thursday, July 23, 2009

Cyber-nation to Hibernation

hibernation

Shall update anytime soon.
InsyaALLAH

*Stomach aching*

*Reading Muhammad Ali Qutb's*
- Women around The Messenger, i pray and hope to have their qualities too,InsyaALLAH-

Let this generation not fall until
ISLAM rise
in each and every one of US.

.

Friday, July 17, 2009

Berfikir dalam bulatan.


Bismillah.

Pernah tak awkorang terfikir tentang hujung sebuah bulatan?
Untuk membuat sesuatu pasti ada permulaan dan ada penutup/pengakhiran. Jadi,pada satu bulatan...dimana titik mulanya yang boleh kita consider sebagai satu hujung dan titik pengakhirannya yang boleh kita consider sebagai hujung yang lagisatu. Dan memandangkan dua titik ini wajib bertemu untuk membentuk sebuah bulatan, kita boleh terima titik pertemuan tu sebagai satu HUJUNG. dimanakah ia?

Okay, kemudian....

Bila kita fikir-fikir dan renungkan tentang kejadian alam pula, segala yang bulat atau sfera, pasti berputar. Lets name it , The Sun, The Earth, The Planets... Semuanya berutak pada paksinya.

Kenapa kena berputar dan tidak sekadar bergegar sahaja atau bergerak keatas-dan-kebawah (melambung-lambung)?

Pernah terfikir?

he he he... Akan ada sambungan... Kita nantikan entry 'Hujung Bulatan' episod kedua.insyaALLAH.

- Akibat Anisah pening kepala fikir pasal nak balik malaysia punya pasal :P -

Sunday, July 12, 2009

About Sister Marwa of Alexandria

Pregnant Muslim Sister Stabbed to Death for Wearing Hijab


Have you heard of Dr Marwa el-Sherbini?

On the 1st of July 2009,ukhti Marwa al-Sherbini - Eqyptian Lady (pharmacist) was stabbed to death 18 times by a German guy in a courtroom in front of her 3 years old son.She was 3 months pregnant.

Her only crime was wearing hijab!!
The fatal attacks lasted for countinuous 8 minutes without any intervention from the security guards of the courts!

The killer called her 'terrorist' as she's a muslim wearing Hijab,so i just wonder who's the real terrorist?!!


Some thousands of Egyptians surround the coffin of sister Marwa el-Sherbini,
Monday July 6, 2009


Go search for "Marwa AL-Sherbini".
She stood for her right and faith and it cost her herlife. SHE WON the case.
May Allah (swt) grant her shahadah and the highest levels of jannah.Amin

Thursday, July 9, 2009

Happy 'Baby Strawberry' ^_^ and Chocs.

CHOCOLATE:goodforpregnantMAMAs

Huda & Nuha

According to scientific research in the US, eating chocolate,especially Dark Chocolate is good for mother and baby.

The research suggests that it could help prevent a serious complication known as pre-eclampsia, where the blood pressure soars during pregnancy.Pre-eclampsia is a major complication which has a cardiovascular manifestations : hypertension.

C.H.O.C.O.L.A.T.E especially dark Choc is particularly rich in a chemical called THEOBROMINE, which stimulates the heart,relaxes smooth muscles and dilates blood vessels ; it has been used to treat chest pain,high blood pressure, and hardening of arteries.

Apart from that, Chocolate is also good for expecting mothers because it was founded that those who ate chocolate daily during pregnancy were more likely to have happy babies. According to some reports, the scientists believe mood-altering chemicals in chocolate may be responsible for this.

So...mamas to be...EAT CHOCS!! Good for ya! InsyaALLAH.

To Umi Azah : Mabruk!!! Im So HAPPY!!! Nisa doakan kandungan umi baik dan dipelihara ALLAh terus. Moga ALLAH membentuk bayi dlm kandungan tu menjadi bakal pejuangNYA yang berani,soleh/solehah dan musleh. Ameen~

To Nabihah : We're gona be 'little' mamas soon, girl!!! Nab,practice makes perfect. Allah dah preparekan kelas dah tu. Baik Punye. :P

To my brother,Luke : WeHeee......... Deep breath bro, deep breath!! :P

*wiNk*

Anisah Merasa Bahagia
Thank You ALLAH



Saturday, July 4, 2009

the weight i cannot bear

BismillahiRahmaniRaheem.

Dalam hari-hari kita, pasti ada satu hari yang tidak semuanya baik untuk kita.
dan Harini merupakan hari itu bagiku.Tak baik sangat.

Mama kata aku perlu kuat jadi seorang perantau.
Kawan-kawan pun selalu beri keyakinan padaku bahawa aku boleh survive disini, dimana-mana sekalipun.InsyaALLAH.

Tapi keluh aku hari ini bukan pasal bi'ah dinegara orang ni.
Bukan pula pasal orang-orang rumah,mahupun sahabat-sahabat sekuliah.

Aku sedikit terkilan sebenarnya hari ini.
terkilan pada diri sendiri barangkali.Atas apa yang telah aku buat.
Tak apelah, halnye biarkan aku simpan sendiri.

Aku mahu diam-diam sendiri.
lagi-lagi waktu malam begini.
Aku suka duduk sorang-sorang, dongak ke langit... cari bintang-bintang.
Yang bersinar, yang kecik, yang besar sedikit.
Melihat keAgungan ciptaan ALLAH yang terhampar luas dihadapan mata kita sentiasa membuatkan aku tahu bahawa aku tak pernah keseorangan....

Aku lihat langit. Luas.
Gelap tapi Indah.
Sunyi tapi Bahagia.
Diam...... tapi Damai.
dan itu membuatkan aku yakin bahawa sentiasanya,

ALLAH ADA

dengan aku.

dengan Semua orang.


Ya Allah, ampunilah dosa-dosaku.Janganlah Engkau biarkan aku kehilangan seorang diri melainkan Engkau pimpin hati ini.Aku mencari semangat hanya pada-MU ya Allah.

beban yang berat di bahuku.
aku : Anisah Ali

***************
Got a very sweet and thoughtful note from a dear sister way back in malaysia. Missing all the little moments, little hangouts we had together. Thank YOU so much rab, for your prayers.I miss you RAB!!

Thursday, July 2, 2009

transform summer into winter please!

I had been holding myself back for almost a week now to not watch Transformers. Somehow its killing me. HAHA~ I couldn't stand it so i HAD TO watch the trailer over and over again,and today i watched it in youtube for more than 5 times already. yikes*:P

Cars, Robots, TRANSFORMATIONS.
All these are just temporary and doesn't bring any good to me,but it really had caught my interest. Just an interest. Worldly interest? erks.. need to revise on that.

I am really into cars, super cars and especially cars which can transform themselves into robots. :P
Anyways, here are some pictures of Chevrolet Concept Cars which were designed and filmed in the movie Transformers.

Chevrolet Corvette Stingray
[concept car]
Elements inspired by the '59 stingray racer' also of Chevy


Chevrolet CAMARO coupe
[concept car]
This Bumblebee CAMARo was said to hit the streets for real.
Dang, if it really does,I NEED to have one of these!! (kan FIDA!)


and one more..
Chevy VOLT
now in TRANSFORMERS 2 : Revenge of the Fallen



Anisah Ali menTransformasi menjadi kereta!!
p/s : Fa, later can we have one of thesee?? :P

Tuesday, June 30, 2009

Memelihara Pets

BismillahiRahmaniRaheem

Anisah Ali dah ada virtual pets sekarang. A hamster, a cute one..and its a SHE. Kiera is her name. And 7 little fishies. Colourful, siap ada nama lagi. HAA~ Check them out, scroll this page, its on your right hand side.Bawah-bawah sikit.

*sambung setadi*

Anisah Ali memecah sepi~

Friday, June 26, 2009

Wassiini...

Antara pesanan Sheikh Ahmad Yaseen kepada REMAJA MUSLIM..


a) Wahai anak-anakku, telah tiba saatnya kalian bangun dan melakukan solat subuh secara berjamaah,sudah sampai saatnya kalian menghiasi diri dgn akhlak yg mulia,mengamalkan al quran dan mencontohi Rasulullah saw

b) Aku menyeru kalian wahai anak-anak utk solat tepat pd waktunya ..

c) Aku amat berharap kalian semua tidak sibuk dengan muzik dan tidak terjerumus ke dalam arus syahwat serta cinta kepada manusia dan dunia.latihlah diri kalian utk sementara waktu merasakn kehidupan yg sukar.

d) Wahai puteriku,aku mahu kalian berjanji kpd Allah akan mengenakn hijab secara betul dan jujur,serta mengambil peduli ttg agama dan Nabi kalian yg mulia.Haram bg kalian melakukn sst yg blh menarik perhatian pemuda spy mendekati kalian.

.anisah ali

Wednesday, June 17, 2009

Tengok bulan

Tu lah dia,
Tengok bulan kira bintang punya pasal sampai pukul 2am pun tak tido-tido lagi.


Smlm tido pukul 3.30am.

Harini plan nak tido awal.
Awal sikiiiit dari semalam.
Sekarang dah pukul 2.09am, jadi tambah tolak masa nak tutup laptop ni apa semua, budget around 2.15am nak tido harini.

Tidur lah duhai Mata.
Tidur...
Tidu..
Tid..
Ti.
T.
......

dah tido... Nisa!

Tuesday, June 16, 2009

PLAN-cangan


Kita plan, dia plan, semua orang plan...
Namun sebaik-baik perancangan itu adalah perancangan ALLAH.

Mana aci hidup tak teruji.
Ibarat main game, ade 3 level; easy,medium,hard.
kalau menang2 pun, tapi stakat level 'easy'. takde thrill la kan.?
Mesti nak try level HARD.Kalau lepas, dapat highest score, baru nikmat.
Macamtu lah juga hidup.

Jangan takut diuji!
Kena ada keyakinan dan rasa berserah pada ALLAH, kerana
ALLAH tidak akan menguji hambaNya dengan ujian yang tidak dapat ditanggung hambaNya.

He knows your capabilities.
So you should just smile and have faith in yourself.
Allah yakin dgn kamu,
kenapa kamu perlu meragui kebolehan sendiri? :)


Kadangkala, pilihan juga menjadi satu ujian buat kita.
dan kekeliruan adalah satu kalimat yang sinonim dengan maksud kata,'pilihan'.

Bila kita tiba dipersimpangan jalan dan memerlukan kita membuat pilihan.
Selaku seorang yang bijak dan tidak terburu-buru, kita berhenti.
Jangan terlalu cepat membuat keputusan, takut-takut kita terkona masuk persimpangan yang salah.

Masa ada, ambil masa.
Jangan terlalu pantas, jangan pula terlalu lama.
Perlu tenang membuat keputusan.
Jika kusut keseorangan, cari teman, bincangkan.
Barangkali teman kita punya pendapat dan gerak hati yang lebih tepat untuk ke destinasi kerana teman kita tu tadi membuat penilain bukan dr pemikiran yang kusut dan emosinya lebih stabil dan tidak penat.

Mintalah pendapat ibu.
kerana instinct seorang ibu itu sangat kuat untuk anak-anaknya.

dan yang paling utama, Istikharah dan doa jangan kita tinggal.

Hidup akan temukan kita dengan pelbagai lagi cabaran dan liku2nya.
Jika kita tak bijak menanggani masalah yang ringan2 sekarang, esok2 macamana lagi?
jadi orang bijak...jadi orang yang tenang.

Teringat pesanan baba waktu kami sesat-sesat jalan di sarawak dulu, "Nampak Round-about, BENTI!" (rasionalnya, supaya sebelum kami membuat keputusan untuk belok ke salah satu simpang yang banyak tu, kita tahu kemana kita nak tuju dan betul arahnye.)

untuk adik tersayang, ANGAH (nisa.ali)

Saturday, June 13, 2009

sepi menyepi sekejap


Bismillah.

Selepas beberapa hari, hampir berminggu blog ini bersawang,
jemari ini kembali menari di papan keyboard.Cuba luah apa yang terbuku diminda.

Esok exam practical anatomy.
Jadi, sepatutnya memang singkat sajalah entry kali ni.

5 hari lepas, Baba datang buat kejutan. 3 hari dia di sini.
Tak puas, tapi cukup rasa bersyukur dapat berjumpa baba semula.

2 hari lepas habiskan masa di bangunan MARA bersama Alia.
Siapkan project yang sampai saat ni belum berapa nak siap.
InsyaALLAH akan siap tak lama lagi. ye alia? hehe.

Blog bersawang kerana Busy banyak.
Manakan tidak,
Tanggungjawab kita semua lebih banyak dari masa yang ada.
Yang menentukan kecemerlangan seseorang itu bukanlah pada apa yang dia peroleh, tapi pada caranya mengaturkan hidupnya. Ana belumlah cemerlang lagi dalam nak mengatur hidup ni, tapi pelan-pelan usaha buat perubahan yang baik. Kan? sama-samalah kita.

InsyaALLAH... ana doakan najah buat semua dan.... sikit seruan kepada diri ana juga diri kalian, sebarkan salam, eratkan ukhwah.
Kerana dia yang mengasihi makhluk2 Allah di muka bumi akan pasti mendapat kasih makhluk2 Allah di langit juga di bumi. Itu janji Allah.

Jemari anisah bernari-nari bagai bidadari. (HAHA!!)

Saturday, May 30, 2009

Imperfectly perfect =)


"Keredhaan Manusia adalah cita-cita yang tidak mungkin tercapai"-Imam Syafi'e

Perfect to one's eye may be imperfect to another.

Everybody wants to be perfect regardless of the fact that 'Nobody is perfect'.

Tak salah untuk rasa diri tak sempurna.
Tak salah untuk tahu diri ade kekurangan dan kelemahan.
Kerana semua manusia ade kelebihan dan kekurangan masing-masing.
Yang penting, kita mahu menjadi seseorang yang sentiasa membuat perubahan yang baik.
Allah lihat dan Allah dengar.

Janganlah sedih.
Senyumlah kerana
Dalam kekurangan, ada kelebihan.
Allah Adil dalam setiap apa yang dijadikanNYA.

Kita ingin sempurna bukan untuk manusia, kerana penilaian manusia itu sentiasa lemah dan kurang.
Biar kurang dimata manusia tapi jangan kurang dimata ALLAH.
Sesungguhnya ALLAH sahajalah sesempurna penilai.

Setiap orang ada kelebihan, tetapi janganlah begitu bangga kerana kelebihan itu datang dengan ujian-ujiannya. Yang mampu dan ikhlas menghadapi ujian-ujian itulah yang benar-benar berkelebihan. InsyaALLAH.

Kelebihan dan kekurangan menjadikan kita semua sama sahaja. Tiada yang lebih.Tiada yang kurang.
Yang penting, kita saling menghargai satu sama lain kerana bila kita menghargai, kita juga akan sentiasa dihargai, dan benarlah itu satu nikmat dan juga satu kelebihan.

Hargai diri anda. Dan sentisa bermuhasabah atas kekurangan dan kesilapan.

* aku tak perlukan orang yang mahukan kesempurnaanku, tetapi yang menghargai kekurangan juga kelebihanku seadanya. *
~Anisah Ali ~

Sumber bekalan hidup dah kena sita.

KEDAI TEPI PAGAR CC TU DAH KENA SITA.

Maka dengan berita ini, bersedihlah hati mereka-mereka yang telah kehilangan 'sumber bekalan hidup' mereka. Malang sekali, 'mereka-mereka' ini termasuklah ana.
Kedai ini lah yang selalu menjadi persinggahan wajib kami di pagi hari sebelum melangkah masuk ke dewan kuliah. beli Danish, beli Mineral water, beli Mandolin, beli Roti, beli MORO, beli Lambada, beli macam-macam lah untuk jadi bekalan hidup dalam kuliah nanti. Kalau takde bekalan-bekalan hidup ni, maka akan tidurlah kami. :P

Kesian sangat tadi, ana tengah nak beli danish di kedai tu, sekali tengok kotak-kotak chibsi and barang-barang kedai tu kene angkat polis2 beruniform putih dan berkayu cota. Ammu yang jaga kedai tu pun muka pasrah je kemas barang-barang dia. Redha je. Anak ammu yang sporting tu pun ade.Muka dia lagi sedih.
Iyalah, dia bantu perniagaan ayah dia.Dia nak bantu ayah dia sara keluarga.
Selama ni elok saja, disangka panas hingga ke petang rupanya hujan di tengahari.
Ujian. Moga keluarga dia banyak bersabar dan mudahan Allah permudahkan urusan dan membuka peluang lain yang lebih baik buat mereka.
Allah Maha Adil.

Hari ni keluarga dia diuji. Hari ni, keluarga dia bertabah hati.
Mampukah esok bila kita pula diuji kita bertabah hati?
Mohon kekuatan dari atas.
Rabbuna ma'akum.

Tuesday, May 26, 2009

Noteworthy.

A beautiful locket my father gave me for my 22nd birthday.
They use to put pictures of their loved ones in lockets during the old days,
but now, all you need is just a little cip and the whole world can fit in your locket.

After half a year cursing and whining about my corrupted old 2gig pen-drive.
I finally got myself a new one. 8gig, Kingston.
Thousand thanks to Fida and Im who had sacrificed few hours of their precious time today to go out and look for a good and cheap pen-drive that i wanted.
You two are the best!
Thanks again and again and more than i may type. :P


Yes, yes, i know, its just a pen-drive, but living in a world of technology nowadays,
a pen-drive with a capacity of a universe is somewhat essential and necessary.
Having pictures,videos,slide-shows and zillions of documents in the que to be saved and transferred from one computer to another, it makes a little pen-drive something we cannot live without.


There you go. A story about a little new pen-drive.


Grateful walhamdlillah, Anisah ALi.

Sunday, May 17, 2009

Bring it onnnnnn~

Di kala begini.
Assignments banyak tak siap lagi.
Memikirkan exam yang dah tak lama lagi.

Otak menjadi sedikit kusut dan emosi pun kadangkala mudah nak terganggu.
Salah sedikit, boleh nak berubah angin.
Istighfar dan wudhu' memang banyak main peranan pada waktu-waktu genting begini.
Agar biar terus bercahaya hati, jauh dari karat-karat dan kegelapan.
Dan selaku manusia, adalah fitrah kita mahukan keceriaan dan keseronokkan..
Demi itu....
Kami telah melaburkan sedikit dari wang kami untuk membeli.
.
.
.
.
.
.
.
.
. PISTOL AIR!!!!!. WATER GUN!!!

Sorang satu.
kebetulan ada 5 warna, memang jodoh.
Untuk Ana,Bella Rossa d'amor,Angah,Pya dan Fida (sempena hari jadi kamu).



Main tembak2! Seronok.Hilangtension. Hilang kusut masai yang membelenggu fikiran dan yang paling penting dan yang paling bermakna....Ia lebih mengeratkan ukhwah kami yang sejak kebelakangan ini sedikit 'stiff'. (masing-masing ada macam-macam di benak barangkali).

Bring it Onnn~ Nisa Ali bermain air.

Tuesday, May 12, 2009

Hilang Rasional.


" Bagi siapa-siapa yang menggunakan sijil SPM 2006 atau 2004, anda diminta bayar penalty sebanyak 500 Genih. "

Aku mengerut dahi, tanda pelik dan tak faham rasionale penalti tersebut.

" Maaf atas segala kesulitan, tapi ini adalah undang-undang kementerian pendidikan mesir.Siapa-siapa yang melanjutkan pelajaran dalam bidang perubatan haruslah sejurus selepas menamatkan sesi sekolah menengah. "

***

1) Pelajar-pelajar yang telah lewat menyertai program perubatan adalah mereka yang telah mengambil kursus persijilan A-levels selepas tamat pengajian peringkat sekolah menengah.

2) Program A-levels mengambil masa selama setahun setengah ke dua tahun.Ianya seperingkat dengan Diploma. Dan dengan menggunakan sijil A-levels,seseorang itu layak untuk mendaftar masuk ke mana-mana university seluruh dunia bagi menyambung pelajaran dalam peringkat Degree/Sarjana Muda. (bergantung pada universiti mengikut negara juga)

3) Seharusnya tiada had umur dalam penyertaan program. Semua orang yang mampu (mampu untuk membawa subjek2 yang akan dipelajari) adalah layak regardless of his age and background.

4) Jikapun had umur ini bertujuan untuk memotivasikan para pelajar agar tidak melengahkan waktu sebelum mendaftar masuk,Atupun supaya para doktor yang lahir tidak TERlanjut usia,maka benar-benar method itu adalah tidak wajar

Kenapa tidak wajar?
Umur.HAD?
Tidak semestinya kita menggunakan satu jalan sahaja untuk graduate sebagai seorang doktor.Lain orang punya lain cara dalam mencapai cita-citanya.Ada orang perlu/terpaksa melalui program yang berlainan dan ada orang tidak perlu.
Umur tidak patut dijadikan kayu ukur kerana manusia bebas menuntut ilmu.Selagi dia ada keupayaan dalam membawa silibus perubatan, dia layak. Ilmu itu milik ALLAH.Dan peraturan hidup masing-masing juga adalah milik ALLAH.

Doktor TERlanjut usia.
Selagi dia bertauliah dalam usaha bantu mengubati orang, dia boleh dan dia layak. Tidak kira berapa ratus jua usianya. Selagi dia masih hidup, selagi dia masih mampu dan selagi dia masih MAHU. Dia boleh. Malah, bagi saya personally, lagi tua doktor itu, lagi saya percaya.

Kesal dengan undang-undang yang tidak jelas rasionale-nya.

Saturday, May 9, 2009

Jaga yang 5 dapat yang 5

Lima perkara semua kita mahukannya dan kita usaha utk mendapatkannya

1-وجه جميل
1:wajah yang cantik

2- فلوس بالملاين
2: duit yang banyak

3- صحة قوية
3:kesihatan yang baik

4 - اولاد شاطرين وفالحين مثلنا
4:anak2 yg cerdik dan berjaya (yg tdk meninggalkan suruhan Allah, yg hafal ayat2 Allah)

5-نوم عميق من دون مهدئات و أدوية
5:tidur yang nyenyak tanpa ganguan

سهلة جدا و بوصفة سحرية و سهلة تستغرق 15 دقيقة يومياً ! كيف؟؟؟؟؟
senang jer untuk mendapatkannya hanya 15minit setiap hari.

قال رسول الله صلى الله عليه وآله وسلم :
kata nabi saw

من ترك صلاة الصبح فليس في وجهه نور و من ترك صلاة الظهر فليس في رزقه
siapa yang tinggalkan solat subuh tiadalah padanya nur di wajahnya
dan siapa yang tinggalkan solat zohor tiadalah padanya rezki yang berkat

بركة و من ترك صلاة العصر فليس في جسمه قوة و من ترك صلاة المغرب فليس في
dan barang siapa yang tinggalkan solat asar tiadalah padanya kekuatan badan,dan siapa yang tinggalkan solat maghrib tiadalah padanya anak2 yg bermanfaat

أولاده ثمرة و من ترك صلاة العشاء فليس في نومه راحة
dan barangsiapa yang tinggalkan solat isyak tiadalah padanya tidur yang nyenyak

بلغ عن الرسول (صلى الله عليه وآله وسلم ) ولو آية
sampaikanlah daripada nabi saw itu walaupun satu ayat..


Friday, May 8, 2009

iklan raya petronas 2007. Burung Murai.



Terlalu besar dan terlalu banyak pengorbanan kedua ibu bapa kita untuk kita menyakiti mereka.
Hargai setiap detik bersama mereka.

Pisang Cake.


Harini merupakan salah satu hari yang paling bahagia dalam hidupku, melihat suamiku yang jarang ada dirumah, melayan kerenah anak sulong kami....

Eh..eh.. Silap, Tu script iklan raya Petronas yang pasal Burung Murai tuuu.
Kalau tak tgk lagi,Kang ana post satu lagi entry pasal iklan tu.

Ok, Harini ana telah melawan segala rasa malas membuat cake dan telah ALHAMDLILLAH, berjaya membuat cake dengan sendiri. First attempt, Cake Pisang.

Bahan-Bahan:

Pisang (4 atau 5 biji)
Telur (3 biji)
Gula (satu cawan)
Tepung gandum , guna tepung roti pun boleh ( 2 cawan)
Baking powder (1 sudu kecil)
Vanilla (1 sudu kecil)
Soda bikarbonat (1/2 sudu kecil)
Minyak (3/4 cawan)

Cara-cara :

Pukul telur dan gula sehingga kembang. (bila dah naik buih and warna putih, kembang la tu)
Dalam bekas lain, lenyek pisang sekali dgn soda bikarbonat tu,biarkan 15 min.
Dalam bekas telur tadi, masukkan tepung,minyak,baking powder dan vanilla.Gaul sampai sebati dan puas hati.
Masukkan lenyekan pisang.
Kacau punya kacau.SIAP.
Transfer adunan dalam bekas untukdibakar.
Masukkan dalam oven, api tidak terlalu kuat ye.
Biarkan untuk lebih kurang setengah jam. Tapi kejap-kejap, kamu pegilah cek.


Thank you Murshi bagi recipe ini.
And to mama.... i Love You ma. Cakes always remind me of YOU.

Anisah Ali membuat cake.

Tuesday, May 5, 2009

Layang-layang kita.

Lukisan ANISAH ALI waktu tadika.Mama simpan.

Hari ni banyak angin
Hari ni angin kuat.

Aku berjalan di kuliah, terbang-terbang tudung dupukul angin.
Tengok tudung orang lain pun terbang-terbang juga.
Walaupun dah masuk musim spring, tapi sejuknya disertai hembusan angin kota iskandariah ini membuatkan aku merasa seolah-olah musim winter belum lagi pergi.

Dalam solitude aku berjalan sendiri, sambil menentang angin kuat yang bertiupan, fikiran aku mengimbas imej-imej waktu aku kecil-kecil dulu.Main layang-layang dengan adik.

Kalau kita semua ingat lagi,waktu dulu (sekarang pun masih lagi kot) permainan tu bermusim. Kalau musim batu seremban, semua orang nak main batu seremban. Kalu musim tamiya, semua orang nak beli kereta tamiya, dan bila musim layang-layang, semua orang nak ada layang-layang,Dan waktu itu, aku dan adik juga dibelikan layang-layang. Aku punya gambar Spiderman, dan adik pula gambar Superman.

Waktu aku dan adik kecik, around tadika ke darjah 1, mama baba tak dapat nak tumpu perhatian sangat pada kami kerana Kak Long sakit. Dia menghidap barah otak.Jadi, yang selalu layan kami adalah orang gaji kami, Kak Misah aku panggil dia. Dia orang melayu,orang perlis. Kak Misah lah yang selalu bawak aku dan adik ke taman permainan dekat dengan rumah kami di ampang jaya.

Asal ada angin je, nak naikkan layang-layang.Pantang berangin, mesti nak terbangkan layang-layang.Tak nak kalah dengan anak-anak jiran sebelah. Seronok bila teringat balik. Sampailah satu hari tu, layang-layang aku tersangkut pada wayar elektrik depan rumah.Aku tak reti nak ambil.Adik pun hanya mampu tengok saja.Aku pun membiarkan,pasrah.Selang dua tiga hari, layang-layang adik pulak rosak. Dua-dua tak dapat main layang-layang lagi.

Setiap hari bila lalu tiang elektrik tu, aku pasti menjenguk melihat layang-layang aku yang tersangkut.Nak minta baba belikan layang-layang baru, aku dan adik takut.Jadi kami pun biarkan aje.

Kemudian, satu hari... baba bawa kami ke kedai mahbob. Setiap minggu memang baba akan bawa kami ke kedai mahbob tu, kedai buku. Baba beli magazine dan kami akan beli stickers.
Pada hari tu, sebelum balik, tak tahu kenapa, baba berhenti di kedai sebelah kedai mahbob dan dia offer kami sambil menunjuk pada satu plastik.Plastik layang-layang! , " haa, kak ngah and adik nak tak? nak yang mana?". Aku tak ingat macamana rasa gembira aku pada waktu itu, tapi yang pasti..... sebagai seorang anak kecil, aku tahu bahawa Baba dah menggembirakan hati aku dan adik aku pada hari itu.

Dan esoknya, baba ajar kami main layang-layang.

Terima Kasih Baba. Terima Kasih Mama.
Nisa dan adik tahu, kamilah duniamu. Dan ketahuilah juga bahawa dikau juga dunia kami.

Anisah Ali menulis lagi.

Dia dekat sangat dengan kamu.

Abu Hurairah r.a. memberitahu bahawa Rasulallah s.a.w. pernah
bersabda, Allah s.w.t. berfirman:

"Sesungguhnya Aku adalah sebagaimana yang disangkakan oleh hambaKu,adalah Aku bersamanya apabila dia mengingati Aku.Jika dia mengingati Aku dalam hatinya,maka Aku mengingati dia di dalam hatiKu,dan jika dia mengingati Aku dalam jamaah,maka Aku mengingati dia dalam jamaah yang lebih baik (iaitu dalam jamaah para malaikat yang maksum dan suci dari segala dosa).Apabila hamba Ku mendekati Ku sejengkal,maka Aku dekati dia sehasta.Apabila dia mendekati Aku sehasta,maka Aku dekati dia sedepa.Dan apabila dia datang kepada Ku berjalan, maka Aku dekati dia dengan berlari."

(Hadith Riwayat Muslim)

~~~

Every grain of sand,
In every desert land, He knows.
Every shade of palm,
Every closed hand, He knows.
Every sparkling tear,
On every eyelash, He knows.
Every thought I have,
And every word I share, He knows
Allah (SWT) knows.

^_^

7 sunnah Rasulullah s.a.w


JAGA 7 SUNNAH RASULULLAH S.A.W.

Pertama: tahajjud, kerana kemuliaan seorang mukmin terletak pada tahajjudnya.

Kedua: membaca Al-Qur'an sebelum terbit matahari.

Ketiga: jangan tinggalkan masjid terutama di waktu shubuh.

Keempat: jaga solat dhuha, kerana kunci rezeki terletak pada solat dhuha.

Kelima: jaga sedekah setiap hari.

Keenam: jaga wudhu terus menerus kerana Allah menyayangi hamba yang berwudhu.

Ketujuh: amalkan istighfar setiap saat.

P/S Kalu x boleh buat semua, jangan tinggal semua... InsyaAllah.

^_^

Monday, May 4, 2009

to anonymous dan yang seangkatan dengannya.

Salamullah aleik dan Basmallah sebagai pembuka bicara.

Ana ingin menyatakan sedikit discomfort di sini.

Kepada pembaca-pembaca yang dirahmati ALLAH sekeliaann..
Ana tahu antara pembaca-pembaca ni, ada yang benar-benar concern tentang ana.
Ye, ana hargai.Sungguh!
Tapi, bila dah terlalu banyak teguran yang menunjukkan kerisauan lebih dari sokongan dan dorongan, ana agak kurang selesa.

Please. Please. Apa-apa e-mail saja. Kita bincang-bincang di YM barangkali pun bagus juga.

Ana perasan, yang dirisaukan itu byk berkenaan dgn dunia cinta ana. Ye Ke?? Ana betul ke ada dunia cinta? Mungkin bagi mereka-mereka yang risau, marilah kita bincangkan. Add ym ana, dania_affina. (serious ni).

Maafkan ana jika entry ini ada unsur2 marah atau kekerasan. Tapi, izinkan ana meluahkan rasa.
Ini ruang ana.

Syukran atas sokongan yang PERNAH kalian beri. Ana tak perlukan kebimbangan tapi doa,kepercayaan dan sokongan kalian.Itu yang ana masih harapkan.


serious - ANISAH ALI.

Saturday, May 2, 2009

Ukht al-mahboobeh.

Kak Balqis & Me

Bermula dengan perkenalan yang tak dirancang.
Gurau suka-suka,Gelak berjenaka, Kenal-kenal nama.
Lantas terbina satu titian mahabbah antara 2 hati atas platform Ukhuwwah Fillah.

Ana memang dah lama simpan rasa nak rapat2,rasa berkeluarga dengan kakak-kakak di bumi mesir ni.
Bukan hubungan semata yang ana cari, tapi apa kebaikan yang ana boleh dapat dari mereka juga.InsyaALLAH.
Iyalah, ana jarang rasa jadi adik.Diberi perhatian,dimanjakan.Sekali sekala sementara boleh, nak jugalah merasa. Hehe.

Kak Balqis, atau lebih mesra ana panggil Kak Yang.
"Baru kenal sehari, dah rindu"katanya.
Ana juga rasa begitu. Kehadirannya bagaikan satu hadiah dari ALLAH buat ana.
Bagai terjawab segala doa dan permintaan ana sebelum ni.

Kak Yang seorang yang sangat baik,penyayang,banyak pengetahuan dan setiap kali kami berbual berborak, pasti akan ada juga pengisian2 diri yang dia selitkan. Tak pernah kosong perbualan kami. Banyak yang ana dapat dari dia.

Kelmarin,ana,Fida Yo,Angah,Pya papaya dan Sufi sleepover di rumah dia di mandarah.
memang seronok. Kami terdatang lewat sikit (lewat sikit ke banyak kak yang??? hehehehe) atas sebab-sebab tertentu. Sesampai je di rumahnya, terus dia denda kami.
Tapi kami tak kisah, pasal denda dia Best. Kene habiskan Kuih Muih yang ada di rumah dia. Ngeh ngeh ngeh.

Keesokan paginya,selepas subuh berjemaah dan selepas sedikit tazkirah ringkas.Kami exercise poco-poco kejaap, kemudian terus berjalan ke pantai mandarah.
Pagi tu tenang sangat,nyaman dan sejuk.
Air laut pun sejuk membeku.Sampaikan pya pun pitam-pitam (ni pitam bbtul tau, bukan main2.)


Seronok luang masa dengan kak yang.
Nisa sayang kak yang.
Uhibbuki Fillah abadan abada.

P/S: kak Yang...tak payah la balik msia awal sangaaaat. :(

menulis dari hati, Anisah Ali
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...